U trendu

Poljska: Usvojen novi, restriktivni zakon o medijima

VARŠAVA – Parlament Poljske usvojio je novi zakon o medijima za koji kritičari kažu da ima za cilj da ućutka informativni kanal koji kritikuje vladu, što je neočekivan potez koji će podstaći zabrinutost za slobodu medija i ponovo otvoriti diplomatski spor sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Kritičari ukazuju da će zakon uticati na kapacitet za rad informativnog kanala TVN24, u vlasništvu američke medijske kompanije Diskaveri Inc, jer pooštrava pravila oko stranog vlasništva nad medijima u Poljskoj, prenosi Rojters.

Rezultat glasanja kvari odnose Poljske sa SAD, najmoćnijim saveznikom u vreme pojačanih tenzija u istočnoj Evropi zbog sve agresivnije politike Rusije.

Usvajanje zakona neposredno pre božićnih praznika je uspeh za vladajuću nacionalističku partiju Pravo i pravda (PiP) koja je uspela da obezbedi dovoljno glasova da „prođe“ ovaj sporni zakon.

Predlog zakona mora da potpiše predsednik Andžej Duda, saveznik vlade, koji je ranije rekao da bi preuzimanje medijskih grupa u stranom vlasništvu trebalo da se odvija pod tržišnim uslovima, a ne uz prisilna rešenja, čime je podsetio da bi mogao da iskoristi svoj položaj i ovlašćenja i stavi veto na zakon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.