U trendu

Poljska vlada trazi produzenje vanrednog stanja

VARŠAVA – Poljska vlada zatražiće od predsednika Andzeja Dude da produži vanredno stanje na beloruskoj granici za 60 dana, rekao je danas portparol vlade Pjotr Miler, a zbog povećanih migracija za koje Varšava krivi beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Kako navodi Rojters, Poljska i druge zemlje Evropske unije, Litvanija i Letonija, prijavile su nagli porast migranata iz zemalja poput Avganistana i Iraka koji pokušavaju da pređu svoje granice, što, kako kažu Brisel i Varšava, predstavlja oblik hibridne ratne karte koja je dizajnirana kao dodatni pritisak na blok zbog sankcija koje je uveo Minsku.

„Ministri su odlučili da zatraže od predsednika Andžeja Dude produženje vanrednog stanja za još 60 dana, zato što je situacija na poljsko-beloruskoj granici i dalje vrlo teška“, rekao je portparol vlade Pjotr Miler na konferenciji za novinare.

Ranije u utorak portparol predsednika Dude, Blažej Spičalski rekao je novinskoj agenciji PAP da će predsednik države doneti odluku o tom pitanju do petka.

Poljska je proglasila vanrednu situaciju početkom septembra, ali vlada se suočila sa kritikama zagovornika ljudskih prava zbog njenog odnosa prema migrantima na granici.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski rekao je u ponedeljak da je materijal povezan sa islamiskim ekstremizmom pronađen na telefonima migranata koji prelaze njenu granicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.