U trendu

Poljski graničari spasili 10 izbeglica iz močvare

VARŠAVA – Poljski graničari spasili su danas 10 ljudi iz jedne močvare na granici sa Belorusijom, saopštila je zvanična Varšava i upozorila na mogućnost izbijanja nove izbegličke krize na poljskim granicama.

„Tokom današnje, izuzetno teške akcije poljksi graničari su u saradnji sa drugim službama spasili ukupno 10 stranaca. Spašeno je 8 državljana Šri Lanke, jedan državljanin Pakistana i jedan državljanin Indije“, navodi se u saopštenju poljske granične službe, preneo je Rojters.

Porast broja izbeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike koji su stizali na poljsku granicu preko Belorusije izazvao je 2021. godine humanitarnu krizu za koju su Poljska i Evropska unija optužile Belorusiju, navodeći da nastoji da destabilizuje EU iako su beloruske vlasti više puta negirale ove optužbe.

Uporedo sa zabrinutošću za bezbednost zbog rata u Ukrajini, Varšava upozorava na povećanu aktivnost izbeglica na beloruskoj granici, a poljski zvaničnici ponovo izražavaju sumnju da bi Minsk mogao biti umešan.

Poljska je takođe počela da gradi ogradu od žilet-žice na granici sa oblasti Kalinjingrada jer veruje da bi ova ruska enklava mogla da se koristi kao ruta za ilegalne migracije.

Tokom poslednjih nekoliko nedelja broj dnevnih pokušaja ilegalnih prelazaka iz Belorusije o kojima izveštava poljska granična služba redovno je veći od 100, što je znatno više nego tokom letnjih meseci, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar