U trendu

Poljski ministar odbrane: Isporuka borbenih aviona Ukrajini je težak zadatak

VARŠAVA – Potencijalna isporuka borbenih aviona tipa F-16 Ukrajini bila bi težak zadatak jer podrazumeva dugotrajnu obuku, izjavio je u današnjem intervjuu za Poljsku TV zamenik ministra odbrane Poljske Marčin Ocijepa.

„To nisu automatske puške koje možete jednostavno nekome da date“, rekao je on, prenosi agencija TAŠ.

Odgovarajući na pitanje koliko traje obuka posade borbenog aviona F-16, poljski vojni zvaničnik je rekao da taj proces traje „više meseci“.

„Ako se obuka ubrza, mislim da može da traje šest meseci. Ali to se radi samo u hitnim situacijama. U redovnim okolnostima obuka traje mnogo duže. Pored toga, potrebni su i infrastruktura i logistika. Zbog svega navedenog ova operacija bila bi komplikovana“, objasnio je Ocijepa.

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je u ponedeljak da SAD neće isporučivati Ukrajini borbene avione F-16, a drugi zamenik ministra odbrane Poljske Vojčeh Skurkijevič potvrdio je juče da pitanje moguće isporuke poljskih ratnih aviona F-16 Ukrajini nije predmet bilo kakve rasprave na zvaničnom nivou.

Ranije je i britanski premijer Riši Sunak naglasio da njegova zemlja smatra da je necelishodno snabdevati Kijev borbenim avionima u ovom trenutku, a nedavno su i nemački kancelar Olaf Šolc, i ministar odbrane te zemlje Boris Pistorijus više puta ponovili da Nemačka neće slati Ukrajini borbene avione.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar