U trendu

Poljski nadbiskup nepoželjan na misi

Papski nuncijus u Poljskoj intervenisao je danas kod Poljske katoličke crkve da ne dopusti da misu povodom 1050. godišnjice pokrštavanja Poljske izmedju ostalih služi nadbiskup Julijuš Pec umešan u najveći pedofilski skandal u Poljskoj.
Pecu je još papa Jovan Pavle Drugi naredio da se kaje i ne izlazi u javnost.

„Vesti u medijima da će nadbiskup Pec učestvovati u zvaničnom obeležavanju 1050. godišnjice pokrštavanja Poljske i za crkvu u Poljskoj i za Svetu stolicu predstavljaju nepotreban i štetan problem i u direktnoj su suprotnosti s instrukcijama iz 2013. godine“, upozorio je u pismu Poljsku katoličku crkvu papski nuncijus Celestino Miljore.

Nadbiskupa Peca, svojevremeno na čelu nadbiskupije u Poznanju na zapadu Poljske, Vatikan je kaznio zabranom da učestvuje u bogosluženjima i liturgijskim ritualima, a takodje i u crkvenim godišnjicama zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem budućih sveštenika.

Iako su ostali velikodostojnici znali za sklonost nadbiskupa ka dečacima, skandal su uspešno zataškavali do 2002. i krili i od Vatikana dok za to nije saznala i naljutila se dugogodišnja bliska prijateljica tadašnjeg pape Jovana Pavla Drugog, doktorka Vanda Poltavska iz Krakova i sve rekla papi.

Nadbiskup Pec bez obzira što su kasnije u medijima progovorili, doduše ne otkrivajući javnosti imena, žrtve i svedoci i što mu je papa Jovan Pavle Drugi naredio da se povuče u penziju, pedofilno zlostavljanje nije nikada priznao. On se penzionisao 2002.

„A zašto ne bih služio misu? Ne kao gost. Ja sam ovde kod kuće“, kazao je nadbiskup Pec poljskoj televiziji TVN24 kada su ga pitali da li će zaista bez obzira na stari skandal služiti misu na 1050. godišnjicu 14. i 15. aprila u Poznanju.

„Sveti otac kategorično ponavlja poziv da se vratite životu u samoći, u pokajanju i molitvi“, poručio je Pecu u pismu čije delove ja objavila Poljska katolička crkva nuncijus Miljore.

Episkopat Poljske katoličke crkve saopštio je da neće intervenisati, iako je vest da se medju „ostali biskupi u penziji“ u najavi mise krije akter najvećeg pedofilnog skandala izazvala šok ne samo u javnosti, već i medju mnogim velikodostojnicima.

Episkopat se pravda da je prihvatio hrišćanski princip da nikoga ne isključuje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.