U trendu

Poljski premijer kritikovao Brisel

VARŠAVA – Poljski premijer Mateuš Moravjecki kritikovao je Brisel zbog „birokratskog centralizma“ jer je pokrenuo novi postupak zbog odluka poljskog ustavnog suda koje dovode u pitanje nadređenost evropskog prava nad nacionalnim.

Premijer Moravjecki rekao je da odluka Evropske komisije da pokrene novi postupak protiv Varšave pokazuje „da tendencija Brisela prema razvoju demokratskog centralizma, birokratskog centralizma, nažalost napreduje, ali tome treba stati na kraj“.

Naglasio je da se ne slaže s odlukom Evropske komisije, prenele su agencije.

„Mislim da sve više država članica EU vidi da konačno negde mora postojati granica nadležnosti, onoga o čemu Evropska komisija može odlučivati i onoga o čemu može odlučivati poljska država“, kazao je sinoć Moravjecki.

Evropska komisija pokrenula je juče postupak protiv Poljske zbog odluka poljskog ustavnog suda koje dovode u pitanje nadređenost evropskog prava nad nacionalnim.

Poljski ustavni sud je u svojim odlukama od 14. jula i 7. oktobra ove godine zaključio da neke odredbe ugovora EU nisu u skladu s poljskim ustavom, dovodeći u pitanje primat evropskog prava.

EK je u sredu uputila Poljskoj službenu opomenu, što je prvi korak u postupku koji može završiti pred Sudom EU.

Poljska ima dva meseca za odgovor na opomenu.

Komisija smatra da presude poljskog ustavnog suda krše opšta načela autonomije, primata evropskog prava, efikasnosti i jednobrazne primene prava Unije kao i obavezujući učinak presuda Suda Evropske unije.

Komisija takođe dovodi u pitanje nezavisnost i nepristrasnost poljskog ustavnog suda i smatra da on ne ispunjava zahteve da bi ga se smatralo sudom prema ranije usvojenom zakonu.

Poljska je već nekoliko godina u sukobu s Komisijom zbog pravosudne reforme koju sprovodi tamošnja vladajuća koalicija, a Sud EU već je doneo neke odluke protiv Poljske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar