U trendu

Poljski Sejm izglasao izmene izbornog zakona

VARŠAVA – Poljski Sejm, donji dom poljskog parlamenta, usvojio je promene izbornog zakona koje, prema predlagačima amandmana, treba da povećaju izlaznost na predstojećim parlamentarnim izborima na jesen 2023. godine, dok opozicija smatra da su amandmani nelegalni i skrojeni tako da koriste vladajućoj konzervativnoj partiji Pravo i pravda (PiS).

Novi izborni zakon predviđa otvaranje novih izbornih mesta u selima i sa samo 200 stanovnika, kao da i autobusi prevoze na izborna mesta ljude starije od 60 godina i osobe sa posebnim potrebama ako javni transport ne bude dostupan, prenosi Rojters.

Jaroslav Kačinjski, šef PiS, je u oktobru 2022. godine izjavio da vlada želi da otvori još nekoliko hiljada biračkih mesta u Poljskoj da bi, kako je naveo, „ljudi koji idu iz crkve posle nedeljne službe mogli da glasaju.“

Vođa glavne opozicione stranke Građanska platforma (PO) Donald Tusk smatra, međutim, da amandmani na izborni zakon u izbornoj godini narušavaju osnovne principe demokratije.

„Ako je PiS spremna da manipuliše izbornim zakonom da bi povećala svoje šanse za uspeh na izborima, lako je zamisliti da su sposobni i za druge vrste manipulacija“, ocenio je Tusk.

Amandmane treba da usvoji i gornji dom parlamenta, Senat, a na kraju procesa zakon mora da potpiše predsednik Poljske Andržej Duda.
Parlamentarni izbori u Poljskoj biće održani u oktobru ili novembru 2023. godine, a malo je verovatno da će ovaj predlog do jeseni postati i važeći zakon, ocenjuje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.