U trendu

Poljskoj preti izbacivanje s Pesme Evrovizije

Poljskoj preti izbacivanje sa takmičenja za Pesmu Evrovizije zbog kontroverznih izmena zakona o medijima kojima je javni radio-televizijski servis i nacionalnu agenciju vlada preuzela pod svoju nadležnost, javljaju danas poljski mediji.

Da to može da se desi, ukoliko mediji izgube nezavisnost od vlasti, potvrdila je Evropska radiodifuzna unija (ERU) koja Pesmu Evrovizije organizuje.

„Ukoliko prekrši statut Evropske radiodifuzne unije sa Poljskom, može da bude problem. Naše strepnje vezane su pre za budućnost. Šta će se desiti narednih dana, nedelja i meseci“, kazao je za britanski Fajnenšal tajms predsednik ERU Žan Pol Filipo.

Konzervativna evroskeptična vladajuća stranka Pravo i Pravda usvojila je izmene zakona o javnim medijima, po hitnom postupku na noćnim sednicama izmedju katoličkog Božića i Nove godine, zahvaljujući komotnoj većini u oba doma parlamenta.

Tim izmenama direktore i članove, po zakonu nezavisnih nadzornih organa TVP, Poljskog radija i nacionalne agencije PAO, direktno imenuje ministarstvo državnog trezora i to bez ikakvih javnih konkursa i zakonom propisanih uslova.

Zakon su oštro kritikovale osim Evropske komisije, Saveta Evrope i OEBS-a i medjunarodne novinarske organizacije, medju njima i ERU a desetine hiljada Poljaka izašle su da na ulicama demonstriraju za slobodnu televziju, radio i agenciju.

Veće strepnje i Poljaka i medjunarodnih novinarskih organizacija izaziva, medjutim, najava nove velike reforme javnih medija po kojoj će oni, i umesto javnih servisa, postati narodni mediji sa misijom da propagiraju katoličke tradicije, patriotizam, a u svetu šire istorijsku istinu o Poljacima.

Nacrt te reforme koja se očekuje za nekoliko meseci, a koji je objavila agencija PAP, predvidja i automatsko otpuštanje svih novinara u televiziji, radiju i novinskoj agenciji, njihovu lustraciju i proveru njihove podobnosti za posao u novim „narodnim medijima“.

Zapošljavali bi se samo oni koji su spremni da obavljaju tu misiju koju im je zacrtala vladajuća stranka bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog.

Premijerka Beata Šidlo i ministar kulture Pjotr Glinjski brane svoj projekt time da navodno samo žele da Poljacima vrate televiziju, radio i agenciju, medije koji su, navodno, bili suviše naklonjeni prethodnoj liberalnoj vladi Donalda Tuska i Eve Kopač.

Opozicija i demonstranti na ulicama, podsetili su, medjutim, da je liberalna Gradjanska platforma dobila posredan uticaj kao vladajuća stranka na medije tek na kraju prvog mandata, pošto je pustila da sve do 2010. godine u nadzornim organima odlučuju i na direktorskim funkcijama ostanu ljudi Kačinjskog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.