U trendu

Polovina demokrata protiv kandidature Bajdena, ali bi ga većina podržala na izborima

Manje od 50 odsto pristalica američke Demokratske stranke misli da bi predsednik SAD Džozef Bajden trebalo da se kandiduje za novi mandat na izborima naredne godine, ali bi ga ubedljiva većina njih verovatno podržala ako bi ušao u trku, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje agencije Asošiejted pres i Centra za istraživanje javnog mnjenja Nork (NORC) pokazalo je da 26 odsto Amerikanaca želi da se Bajden ponovo kandiduje za šefa države 2024. godine, što predstavlja blagi rast u odnosu na januar, kada je to reklo 22 odsto anketiranih.

Od birača Bajdenove Demokratske stranke, 47 odsto je sada reklo da želi da se on kandiduje, što je takođe više nego u januaru, kada se tako izjasnilo 37 odsto ispitanih pristalica demokrata.

Bajden je nagovestio da će uskoro zvanično objaviti ulazak u predsedničku trku, a upućeni navode da bi to mogao da učini već sledeće nedelje.

Kao mogući datum objave kandidature pominje se 25. april, budući da je Bajden tog dana 2019. godine zvanično ušao u trku za predsedničkog kandidata demokrata na izborima 2020. godine.

Iako mnoge pristalice demokrata ne gledaju blagonaklono na novu kandidaturu Bajdena, 78 odsto njih je kazalo da podržava način na koji on obavlja funkciju predsednika.

Prema najnovijem istraživanju, 81 odsto pristalica demokrata reklo je bi da bi verovatno ili sigurno glasalo za Bajdena na predsedničkim izborima 5. novembra 2024. godine. Da bi ga sigurno podržali, reklo je 41 odsto ispitanih, a 40 odsto da bi verovatno to učinili.

Odgovori koje su ispitanici davali sugerišu da na jaz među biračima demokrata utiče njihova zabrinutost zbog Bajdenovih godina, ali i bunt mlađe generacije demokrata čiji predstavnici žele vođstvo koje odražava njihove vrednosti.

Bajden, najstariji američki predsednik, sada ima 80 godina, 15 dana posle izbora napunio bi 82, a na kraju drugog predsedničkog mandata imao bi 86 godina.

Tokom predsedničke kampanje za izbore 2020. godine Bajden je nagoveštavao da se neće kandidovati za drugi mandat u Beloj kući, i predstavljao je svoju kandidaturu kao most ka novoj generaciji lidera demokrata.

Međutim, on je prethodnih meseci više puta izrazio nameru da se kandiduje za drugi mandat, da bi prošle nedelje u Irskoj rekao da će „relativno skoro“ objaviti da ulazi u trku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar