U trendu

Pomenom u hramu u Reljevu obeležen egzodus sarajevskih Srba

BANJALUKA – U Hramu Prenos moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Reljevu, kod Sarajeva, danas je služen pomen povodom obeležavanja 26 godina od egzodusa sarajevskih Srba.

Pomen su služili starešina ovog hrama protonamesnik Duško Lalović i jerej Nemanja Lazić, glavni vojni sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Oružanim snagama BiH.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je današnji događaj sećanje na srpski narod koji je pre 26 godina na ovim prostorima činio 10 odsto Republike Srpske i kada ih je više od 100.000 napustilo vekovna ognjišta, stvarajući zalog za opstanak Republike Srpske.

„Ovaj narod pre 26 godina niko nije pitao da li treba da pripadnu Republici Srpskoj ili Federaciji BiH u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nažalost, ovaj prostor Reljeva i šire okoline pripali su FBiH“, naveo je Ćosić.

On je podsetio da su nakon odbrambeno-otadžbinskog rata Srbi iz sarajevskih opština bili primorani da napuste svoje domove, jer nisu mogli da veruju federalnim vlastima da će im pružiti bezbednost i zaštititi imovinu.

Prema njegovim rečima, Srbi su na ovim prostorim stradali kroz vekove, da bi im se nakon dva svetska rata i poslednjeg tragičnog sukoba u BiH desio egzodus.

Ćosić je naglasio da su sarajevski Srbi kao svoj zalog stvaranju Republike Srpske dali područje na kome su vekovima živeli.

„Na nama je danas obaveza da se svakog 15. ili 16. marta kao i svakog drugog dana u godini setimo naših predaka sa istorio-geografskih i duhovnih srpskih prostora Ilidže, Grbavice, Rajlovca, Reljeva, Vogošće, Hadžića…“, naveo je on.

Ćosić je istakao i značaj reljevske Bogoslovije, koja je pre 140 godina, bila hram pravoslavnih bogoslova.

„Nažalost, danas svedočimo činjenici da oko 157.000 Srba živi daleko od svojih domova, što na području Istočnog Sarajeva, što na drugim delovima Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i u dijaspori, a prema popisu stanovništva iz 1971. godine, srpski narod je na ovim prostorima bio u većini, da bi ih u Sarajevu ostalo tek oko 5.000“, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Predsednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman poručio je da današnji događaj kod Crkve u Reljevu predstavlja početak obeležavanja stradanja sarajevskih Srba nakon tragičnog sukoba u BiH.

Prema njegovim rečima, odlazak oko 120.000 Srba iz Sarajeva govori o njegovom dvostrukom stradalništvu – u borbi za mir, slobodu i za svoja ognjišta, i drugi put kada su bili prisiljeni da se isele, a da u konvojima ponesu i posmrtne ostatke oko 1.000 svojih najmilijih.

Srpski povratnik u Reljevo Milomir Damjanović zahvalio je predstavniicma Srpske pravoslavne crkve, grada Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo za organizaciju ovog obeležavanja i apelovao na vlasti Republike Srpske da se aktivnije uključe u podršku Srbima koji su odlučili da se vrate i žive na svojim domaćinstvima na području Reljeva i okoline, prenela je Srna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.