U trendu

Pompeo brani legalnost i američke akcije protiv iranskog generala, i pretnje Iranu

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je danas branio legalnost američkog napada u kojem je prošle nedelje u Bagdadu ubijen iranski general Kasem Solejmani, i unapred opravdavao bilo kakve buduće američke vojne akcije protiv Irana.

„Nikada nisam video da ova administracija donosi odluke takve prirode bez potpunog i dubinskog preispitivanja pravne osnove“, rekao je on novinarima u Vašingtonu.

Upitan da li su pravnici konsultovani pre napada izvedenog u petak, kada je  u Bagdadu ubijen moćni iranski general, rekao je da ne može konkretno da odgovori na to. „Često pravnici unapred analiziraju sve opcije koje su predstavljene predsedniku Sjedinjenih Država, tako da se proverava legalnost svake opcije“, rekao je Pompeo i dodao: „Siguran sam da je tako bilo“ i u ovom slučaju.

Pompeo je optužio ministra spoljnih poslova Irana, Mohamada Džavada Zarifa da laže o prirodi boravka u Iraku Kasema Solejmanija, šefa posebne jedinice za operacije u inostranstvu Revolucionarne garde, iranske ideološke vojske.

„Rekao je da je Solejmani bio u Bagdadu u diplomatskoj misiji. Ko to može poverovati?“, rekao je državni sekretar, ironično govoreći o Solejmaniju: „Taj gospodin, taj diplomata visokog ranga!?“. 

„Znamo da to nije tačno“, „te laži smo ranije već slušali“, „to je potpuno lažno“, tvrdio je on. 

„Nije bio tamo u diplomatskoj misiji“, insistirao je Majk Pompeo, takođe negirajući da je iranski general radio na „sporazumu“ sa Saudijcima „da se smanji rizik“ na Bliskom Istoku.

Upitan o pretnji predsednika Donalda Trampa da će gadjati i mesta kulture u Iranu u slučaju vojnog odgovora Teherana na smrt Kasema Solejmanija, američki državni sekretar je ponovo uveravao, kao već nekoliko puta do sada, da bi Vašington postupio u skladu s međunarodnim pravom.

„Svi predviđeni ciljevi, ma koja akcija bila sprovedena, uvek će biti u okviru međunarodnog ratnog prava“, rekao je on.

„To je u potpunosti u skladu sa onim što je predsednik rekao“, dodao je, dok je nekoliko američkih opozicionih stručnjaka i poslanika već reklo da smatra da bi napad na mesta kulture predstavljao „ratni zločin“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar