U trendu

Pompeo: Dobar napredak u razgovorima sa delegacijom Severne Koreje

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da je danas postignut „dobar napredak“ na  sastanku s visokim severnokorejskim zvaničnikom Kim Jong Čolom u Njujorku s kojim pokušava da nadje rešenje za očekivani samit lidera SAD i Severne Koreje.

Razgovor Pompea i severnokorejske delegacije u Njujorku, u rezidenciji zamenika američkog ambasadora pri UN, trajao je nešto više od dva sata i završen je dva sata pre nego što je planirano, naveo je neimenovani zvaničnik SAD, navodi Asošiejted pres.

Pompeo je posle sastanka napisao na Tviteru da je s Kim Jong Čolom imao sadržajan razgovor o prioritetima mogućeg samita.

„Dobar napredak danas tokom sastanka sa Kim Jong Čolom i njegovim timom. Severna Koreja i svet bi imali velike koristi od denuklearizacije Korejskog poluostrva“, naveo je Pompeo.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je ranije danas novinarima da će severnokorejski zvaničnici sutra možda doći u Vašington i doneti pismo svog vodje Kim Džong Una. Dve suprotstavljene zemlje pokušavaju da dogovore prvi samit svojih lidera posle šest decenija neprijateljstva.

Uz sastanak Pompea i Kim Jong Čola u Njujorku, dve strane trenutno vode pregovore i u demilitarizovanoj zoni izmedju dve Koreje i u Singapuru, u cilju da dogovore sastanak Trampa i Kim Džog Una, prvobitno zakazanog za 12. jun u Singapuru, a koji je predsednik SAD u medjuvremenu otkazao.

Kim Džong Un se danas u Pjongjangu sastao s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, i požalio mu se na „američki imperijalizam“, što bi moglo da zakomplikuje postizanje dogovora o samitu.

Iako je severnokorejski lider ranije oštrije govorio i pretio nuklearnim napadima na SAD, njegov današnji komentar dolazi u osetljivom trenutku.

On je Lavrovu kazao da se nada jačanju odnosa s Rusijom, koja se prethodnih meseci uglavnom držala po strani, u vreme Kimovog izlaska iz samoizolacije i diplomatskog otvaranja prema SAD, Kini i Južnoj Koreji.

„Dok težimo da se prilagodimo političkoj situaciji uprkos hegemonizmu SAD, spreman sam da detaljno razmenim mišljenja s rukovodstvom vaše zemlje i nadam se tome“, rekao je Kim Lavrovu.

Poseta Lavrova Pjongjangu ukazuje da Rusija želi da bude uključena u procese na Korejskom poluostrvu i da obezbedi da je Severna Koreja obaveštava o svojim namerama.

Lavrov je Kimu preneo „najtoplije pozdrave i najbolje želje“ ruskog predsednika Vladimira Putina za Kimove „velike poduhvate“ na Korejskom poluostrvu.

Na početku današnje posete, Lavrov je Kima pozvao da poseti Moskvu, preneo je Tass.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.