U trendu

Pompeo pozvao Savet bezbednosti da preduzme mere prema Iranu

NJUJORK – SAD će nastojati da ubede Savet bezbednosti UN da zauzme čvršći stav kako bi sprečio Iran da radi na balističkim raketama koje mogu da nose nuklearno oružje i da izvodi probna lansiranja, izjavio je danas šef američke diplomatije Majk Pompeo.

On je, pred Savetom bzbednosti, rekao da bi embargo na oružje Iranu ne bi trebalo da bude ukinut 2020. godine, i pozvao članice tog tela UN da uspostave mere kontrole u lukama i na otvorenom moru, kako bi se sprečili napori Teherana da zaobiđe embargo, prenosi Rojters.

Pompeo je, nakon sednice Saveta bezbednosti, rekao novinarima: „Ova pretnja je realna i nad nama je. Jasno smo videlii da nuklearni sporazum sa Iranom nije bio uspešan u zaustavljanju ovog štetnog delovanja“, prenosi Rojters.

Pompeo je i dodao da Savet bezbenosti UN ima odgovornost da zaštiti stanovništvo Bliskog istoka, Amerikance na proputovanju Bliskim istokom i Evropljane, koji su svi sada izloženi riziku od iranskih raketa.

„Pozvali smo svaku članicu Saveta bezbednosti da preduzme mere kako bi postigli ovaj cilj“, rekao je na kraju američki državni sekretar.

Američki predsednik Donald Tramp je 5. novembra obnovio sankcije Teheranu, nakon što su SAD istupile iz nuklearnog sporazuma Irana sa svetskim silama.

Rojters dodaje da Rusija i Kina, koje u Savetu bezbednosti imaju pravo veta, verovatno neće podržati mere koje Pompeo predlaže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.