U trendu

Pompeo: Ruska okupacija Krima pretnja zajedničkoj bezbednosti

VAŠINGTON – Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je da je „ruska okupacija Krima“ pretnja zajedničkoj bezbednosti i pozvao Rusiju da je okonča.

On je ovo naveo u saopštenju Stejt Departmenta povodom šeste godišnjice od pripajanja Krima Rusiji i potvrdio stav SAD da je Krim Ukrajina.

„Kao što je naglašeno u deklaraciji o Krimu iz jula 2018. godine, Sjedinjene Države ne žele i nikada neće priznati ruske tvrdnje o suverenosti nad poluostrvom. Pozivamo Rusiju da okonča okupaciju Krima“, rekao je državni sekretar, navodeći da su „ruska okupacija Krima i sve veća militarizacija poluostrva pretnja našoj zajedničkoj bezbednosti“.

Prema njegovim rečima, Ruske okupacione vlasti nastavljaju napad na ljudska prava i osnovne slobode, brutalno ućutkujući kritičare u civilnom sektoru i medijima i ogranicavajući versku slobodu.

Pompeo je optužio Rusiju i za nepravedan odnos prema tatarskoj zajednici, kao i za ograničavanje verskih sloboda.

„Njeni napori su osudeni na neuspeh. Svet nikada neće zaboraviti rusku neprovociranu invaziju na Ukrajinu“, rekao je Pompeo, pozivajući Rusiju da oslobodi sve Ukrajince koje je zatvorila „u znak odmazde zbog njihovog mirnog neslaganja i da okonča rusku zloupotrebu osnovnih sloboda na Krimu“.

„Sjedinjene Države osuđuju ilegalne akcije Rusije na Krimu i njene kontinuirane agresivne akcije protiv Ukrajine, ukljucujući Donbas, i neće ukinuti sankcije protiv Rusije dok ona ne vrati kontrolu nad Krimom Ukrajini i u potpunosti ne izvrši svoje obaveze iz Minskog sporazuma“, naglasio je Pompeo u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.