U trendu

Pompeo zahvalio Saudijcima za sporazum Izraela sa dve zemlje Zaliva

Državni seretar SAD Majk Pompeo danas je nastojao da ohrabri Saudijsku Arabiju ne bi li priznala Izrael, što bi bio veliki podsticaj za jevrejsku državu posle normalizacije odnosa sa dve arapske Zalivske kraljevine.

Bahrein koji koordiniše svoju spoljnu politiku sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) potpisali su 15. septembra takozvane Sporazume Avram s Izraelom u Beloj kući.

Na sastanku sa saudijskim ministrom spoljnih poslova princom Fajsalom bin Farhanom u Vašingtonu Pompeo je ocenio da su sporazumi, kako je rekao „uveliko doprineli“ zajedničkim interesima za regionalni mir i stabilnost.

Pompeo je rekao i da su sporazumi odraz izmene dinamike u regionu „u kojoj zemlje vide potrebu za regionalnom saradnjom kako bi se suprotstavile iranskom uticaju i proizvele prosperitet“.

„Nadamo se da će Saudijska Arabija razmotriti svoju normalizaciju takodje. Želimo da im zahvalimo na doprinosu uspehu Sporazuma Avram do sada“, rekao je Pompeo.

Predsednik SAD Donald Tramp ističe normalizaciju odnosa arapskih zemalja s Izraelom kao svoje glavno dostignuće svojim pristalicama evangelistima koji podržavaju jevrejsku državu u vreme kada nastoji da obezbedi još jedan mandat na predsedničkim izborima 3. novembra.

Tramp je u septembru rekao da očekuje da Saudijska Arabija takodje prizna Izrael „u pravo vreme“.

Zalivske kraljevine su pronašle zajednički cilj sa Trampom u suprotstavljanju regionalnom rivalu Iranu.

Trampova administracija zauzvrat nije potezala zabrinutost za ljudska prava arapskim saveznicima, uključujući ubistvo novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu pre dve godine.

Pompeo je rekao da SAD „podržavaju program prodaje oružja Saudijskoj Arabiji“, istakavši da će to pomoći da zaštiti svoje gradjane, izmedju ostalog.

Državni sekretar SAD je prošle godine kao razlog naveo krizu s Iranom da zaobidje Kongres i ostvari plan prodaje oružja Saudijskoj Arabiji u visini od osam milijardi dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.