U trendu

„Ponašanje Prištine prema pripadniku UN-a na Kosovu iziskuje ozbiljnu reakciju“

Ponašanje kosovskih vlasti prema ruskom pripadniku misije Ujedinjenih nacija ničim ne može da bude opravdano, pokušaji Prištine da ga liše punomoći ili statusa koji ima je ozbiljno pitanje i na njega treba da reaguju predstavnici UN, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov koji boravi u poseti Tokiju.

Kako je istakao, šef misije UN na Kosovu i Metohijij Zahir Tanin je po tom pitanju zauzeo principijelan stav i neće da ohrabruje takvo ponašanje Prištine.

„Vlasti Kosova su očigledno prestale da se potčinjuju onima koji su navodno njima rukovodili, a rukovodili su njima SAD i EU. Rezultat toga je tužno, pokroviteljstvo kosovskih vlasti od strane Zapada dovelo je do toga da sve prolazi nekažnjeno, što je neprihvatljivo“, naglasio je.

Ruski ministar je takođe naveo i da su vlasti samoproglašenog Kosova mnoge svoje obaveze prekršile, a pre svega mislim na onu za koju su se obavezali još pre četiri godine, a to je osnivanje Zejdnice srpskih opština.

Pored toga, ukazao je Lavrov, kosovske vlasti su prekršili i rezoluciju 1244 stvaranjem oružanih snaga, ali i mnogim drugim akcijama što pokazuje koliko je opasno zatvarati oči na sva ta sisetmatska i brojna kršenja međunarodnog prava od strane jednih ili drugih učensnika konfliktnih situacija.

„Rusija će insistirati na implementaciji rezoluciji 1244 koja je uslovila sve paramtere rešavnja kosovskog problema, insistiraće da se ta rezolucije potšuje od strane svih igrača, kao i da rešenje kosovskog problema bude rezultat procesa koji je prihvatljiv i za Prištinu i za Beograd“, zaključio je.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.