U trendu

Ponovo pušten u rad Veliki hadronski sudarač CERN-a

Veliki hadronski sudarač, najveći akcelerator čestica na svetu, koji se nalazi u blizini Ženeve, ponovo je pušten u rad posle više od tri godine pauze tokom koje je povećana njegova snaga.

„Danas u podne dva snopa protona (čestice jezgra atoma) kružila sam u suprotnim smerovima duž prstena Velikog hadronskog sudarača dugačkog 27 kilometara“, saopštila je Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN).

Zakopan 100 metara ispod zemlje na francusko-švajcarskoj granici, gigantski prsten je bio u tehničkom zastoju od decembra 2018. zbog radova na održavanju i poboljšanju.

CERN-ov akcelerator čestica ili Veliki hadronski sudarač, nedaleko od Ženeve, korišćen je za otkriće subatomske čestice o kojoj se dugo teoretisalo, poznate kao Higsov bozon, bez koje čestice ne bi mogle da se drže zajedno, i bez koje ne bi bilo materije.

Rad akceleratora je obustavljen prvi put u februaru 2013. godine zbog čišćenja i remonta.

Otkrivanje Higsovog bozona doneo je naučnicima Fransoa Angleru (Francois Englert) i Piteru Higsu (Peter Higgs) Nobelovu nagradu za fiziku 2013. godine.

Fizičari smatraju da je Higsov bozon ključ objašnjenja strukture elementarnih čestica odnosno da potvrdjuje teoriju Standardnog modela u fizici elementarnih čestica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar