U trendu

Ponovo sukobi na protestima u Barseloni

BARSELONA – U Barseloni su ponovo u subotu uveče izbili sukobi policije i učesnika protesta pokrenutih zbog presuda katalonskim separatistima.

Protesti su počeli zbog nezadovoljstva presudom Vrhovnog suda koji je u ponedeljak osudio devet lidera katalonskih separatista na zatvorske kazne.

Radikalni separatisti su se od tada svake noći sukobljavali sa policijom u Barseloni i drugim gradovima nakon mahom mirnih protesta.

AP prenosi da su i u subotu uveče izbili sukobi uprkos pokušajima pojedinih građana da to spreče, tako što će da stanu između demonstranata i policije.

Trzavica je, kako se navodi, bilo i između pristalica separatista i policije na trgu u Madridu.

Vlasti Barselone saopštile su da je tokom protekle nedelje u neredima tokom protesta zbog presuda katalonskim separatistima, povređeno više od 500 osoba i da je policija privela više od 150 ljudi.

Među 500 povređenih bilo je i demonstranata i pripadnika policije, prenosi Rojters.

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska saopštio je da je tokom protesta samo u petak povređen 101 policajac, a da su od početka demonstracija ozbiljno oštećena 264 policijska vozila.

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau pozvala je raniije u subotu na smirenost nakon što su nasilni protesti ponovo prošle noći potresli drugi po veličini grad u Španiji.

Kolau je kazala da to ne može da se nastavi.

„Barselona to ne zaslužuje“, kazala je ona.

Kolau je dodala da je nasilje u petak bilo gore od prethodnih protesta tokom četiri dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.