U trendu

Poplave u indijskoj drzavi Utar Prades, najmanje 12 poginulo

NJU DELHI – Obilne kiše izazvale su poplave i klizišta u najmnogoljudnijoj indijskoj saveznoj državi Utar Predeš, u kojima je poginulo najmanje 12 ljudi, saopštile su danas vlasti.

Padavine su prouzrokovale i nestanak struje, poremećaje u saobraćaju, kao i oštećenja na stotine stambenih objekata, prenosi AP.

Škole su zatvorene u Laknau, glavnom gradu države Utar Pradeš, gde je zabeleženo 35 milimetara padavina u poslednja 24 sata, saopštile su vlasti.

Navedeno je da se u ovom gradu krov i zid jedne trošne kuće, u kojoj su spavali radnici, urušio rano jutros, a da je devet osoba poginulo na licu mesta, a još troje je hospitalizovano sa povredama.

U Unau, gradu 40 kilometara jugozapadno od Laknaua, još tri osobe su poginule u urušavanju kuće nakon obilnih padavina, saopštilI su zvaničnici države Utar Pradeš.

Ranije ovog meseca, u gradu Bangaluru, na jugu zemlje, dvodnevne obilne kiše izazvale su velike gužve u saobraćaju, nestanke struje i velike poplave koje su ugrozile kuće i potopile puteve.

Monsunske kiše u Južnoj Aziji obično počinju u junu. Ali ove godine, jaki pljuskovi zahvatili su severoistočnu Indiju i Bangladeš još u martu, što je prouzrokovalo poplave u aprilu u Bangladešu.

U sezoni monsuna, koja se završava u oktobru, život izgubi na stotine ljudi, a desetine hiljada njih ostane bez svojih domova svake godine, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.