U trendu

Popov: SAD uvoze dnevno 43 odsto nafte vise iz Rusije

MOSKVA – Tokom protekle nedelje, SAD su povećale uvoz nafte iz Rusije za 43 odsto na 100.000 barela dnevno, izjavio je zamenik sekretara ruskog Saveta bezbednosti (FSB) Mihail Popov.

„SAD su naterale Evropljane da uvedu antiruske sankcije, dok oni sami ne samo da nastavljaju da uvoze naftu iz Rusije, već su tokom protekle nedelje povećali snabdevanje ‘crnog zlata’ za 43 odsto, na 100.000 barela dnevno! Osim toga, Vašington je dozvolio svojim kompanijama da izvoze mineralna đubriva iz Rusije, priznajući ih kao esencijalna dobra“, rekao je Popov u intervjuu listu „Komsomolskaja pravda“.

Evropa treba da očekuje i druga slična „iznenađenja“ od SAD, smatra zamenik sekretara ruskog Saveta bezbednosti, prenela je agencija RIA Novosti.

On je naglasio da „Vašington još ne dozvoljava Evropljanima da preduzmu slične mere“.

Popov je rekao i da su se plutajuće ukrajinske mine pretvorile u ofanzivno oružje usmereno ka crnomorskim zemljama NATO i „goste Crnog mora“.

FSB Rusije je ranije saopštio da je ukrajinska vojska nakon početka ruske specijalne operacije postavila oko 420 mina na prilazima lukama Odesa, Očakov, Černomorsk i Južni.

Neke od njih su odnete na otvoreno more.

FSB nije isključio mogućnost da zbog struje mine odlaze u Bosfor i dalje u mora Sredozemnog basena.

On je naveo da će brodovi američke mornarice sačekati potpuno otklanjanje opasnosti od mina da bi se vratili u Crno more.

SAD su povukle svoje brodove iz Crnog mora zbog događaja u Ukrajini i još nisu odlučile o vremenu njihovog povratka, rekao je ranije portparol Pentagona DŽon Kirbi.

Borba protiv pomorskih mina nikada nije bila snaga američke flote, rekao je Popov.

Takođe, brodovi Ratne mornarice SAD napustili su Crno more jer je „američka komanda, po svemu sudeći, shvatila“ da možda neće biti moguće nekažnjeno provocirati Rusiju bez opasnih posledica po njih same, istakao je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar