U trendu

Porastao broj žrtava požara u noćnom klubu u Bukureštu

Broj žrtava požara u noćnom klubu u Bukureštu porastao je na 46, pošto je jutros preminula pacijentkinja koja je bila prebačena iz prestoničke Bolnice za opekotine i hirurgiju u medicinsku ustanovu u Izraelu, javila je rumunska agencija Ader pres.

„Da, oni su to potvrdili. Lekari će sačiniti izveštaj koji će nam poslati“, izjavio je portparol Bolnica za opekotine i hirurgiju Adrijan Stankulea na pitanje da li su obavešteni o smrti devojke.

Rumunska televizija ProTV Vesti javila je da je preminula Teodora Maftei (36) u bolnici u Izraelu od opekotina zadobijenih 30. oktobra u požaru.

Rumunski zvaničnik za vanredne situacije Read Arafat izjavio je danas da je 10 pacijenata bezbedno transportovani u Veliku Britaniju i Norvešku na lečenje, dok je 13 preminulo tokom vikenda, dodaje AP.

Rumunski lekari su juče naveli da je oko 100 mladih koji su povređeni u tom požaru i dalje u prestoničkim bolnicama, među njima je 44 u kritičnom stanju.

Više prestoničkih bolnica su prijavile smrt pacijenata posle požara 30. oktobra u Bukureštu, u podrumskom noćnom klubu „Kolektiv“ tokom koncerta hevimetal grupe kada je iskra pirotehničkog sredstva zapalila dekor.

Ova tragedija je pokrenula masovne proteste protiv vlade i kritike mnogih zbog nepoštovanja sigurnosnih standarda u noćnom klubu, kao primera šireg problema Rumunije sa korupcijom.

Iako je broj demonstranata opao tokom vikenda, na procenjenih 1.000 u Bukureštu, predsednik Klaus Johanis bio na mitingu u centru prestonice.

Johanis koji nije dao bilo kakav komentar medijima, ostao je otprilike 20 minuta onoliko koliko su okupljeni zviždali, dok su drugi vikali da treba da pomogne u „čišćenju političke klase“, široko viđena kao korumpirana, dodaje Rojters.

Premijer Viktor Ponta, koji je bio pod pritiskom nedeljama od kada je počelo suđenje za korupciju, u sredu, 4. novembra, podneo je ostavku zbog požara u „Kolektivu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.