U trendu

Porastao izvoz francuskog oružja na Bliski istok

PARIZ – Izvoz francuskog oružja u Saudijsku Arabiju porastao je za 50 odsto 2018. godine, uprkos pozivima vlade Francuske da se okonča „prljavi rat“ u Jemenu, pokazuju zvanični podaci francuske vlade.

Podaci kazuju da je ukupna prodaja oružja porasla za trećinu tokom prošle godine i da sada iznosi 9,1 milijardi evra, prenosi Rojters.

Francuska je u toku 2018. Saudijskoj Arabiji prodala oko milijardu evra naoružanja i vojne tehnike, a kako navodi agencija, najviše je prodato patrolnih čamaca.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Huti pobunjenika u Jemenu koristi delimičnu blokadu luka pod pobunjeničkom kontrolom kao jednu od glavnih taktika u jemenskom građanskom ratu.

Zvanični Pariz saopštio je da prodaju oružja prate stroge procedure i da je svaka transakcija u skladu sa međunarodnim sporazumima.

Kako navodi agencija, Francuska je među glavnim izvoznicima oružja na svetu, a prodaja je naglo skočila kada su sklopljeni ugovori za prodaju aviona „rafal“ Kataru i Indiji, kao i nuklearnih podmornica Australiji.

Izvoz francuskog oružja na Bliski istok skočio je na četiri milijarde evra, sa 3,9 milijardi.

Kako navodi Rojters, većina oružja izvezena na Bliski istok završila je u Kataru, koji je protivnik Saudijske Arabije u sukobu u Jemenu.

Katar je naručio „rafale“ i helikoptere, a cena prodaje iznosila je 2,4 milijarde evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.