U trendu

Porošenko i Duda žele da izglade sporove Poljske i Ukrajine jer ocenjuju da idu na ruku samo …

Predsednici Poljske i Ukrajine, Andžej Duda i Petro Porošenko apelovali su danas u Harkovu da istorija i „mračna poglavlja zajedničke prošlosti Poljaka i Ukrajinaca“ prestanu da bacaju senku na strateško partnerstvo jer, kako su naveli, sporovi samo idu na ruku Rusiji.

„U istorijskim sukobima Poljske i Ukrajine pobedjuje treća strana. Pobedjuje Rusija. Poljska i Ukrajina moraju da pronadju jasan put da izadju iz te situacije“, kazao je Porošenko na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dudom u Harkovu, javlja poljska privatna televizija TVN24.

Andžej Duda boravi danas u poseti istočnoj Ukrajini, koja je unapred označena kao teška jer su se od dolaska konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog na vlast u Poljskoj 2015. odnosi pogoršali povodom tumačenja i osude ratnih zločina na zapadu Ukrajine nad poljskim civilima, tzv. Volinskog masakra i uloge oružane formacije ukrajinskih nacionalista u njemu, na koje sadašnje vlasti u Kijevu gledaju kao na borce za nezavisnu Ukrajinu, dok se u Poljskoj osudjuju kao ratni zločinci.

Poljska je čak ove jeseni napravila crnu listu ukrajinskih istoričara i zvaničnika kojima je zabranjen ulazak u Poljsku, jer pohvalno govore o ukrajinskim nacionalistima Stepana Bandere i Ukrajinskoj ustaničkoj armiji, a nipodaštavaju poljske civilne žrtve.

„Želimo da istorija ne determiniše ono što se dešava danas i što će se dešavati u budućnosti. Činjenice su takve da to što se dešavalo pre mnogo godina često zbog naše osetljivosti i bola i dalje utiče. U kontekstu istorije moramo da težimo tome da po svaku cenu dodjemo do istine“, kazao je poljski predsednik.

Andžej Duda apelovao je na političare na obe strane da svojim izjavama ne zaoštravaju te sporove oko trauma prošlosti.

„Kako bi bili u stanju da gradimo budućnosti moramo tome da pridjemo mirno. To su bila strašni dogadjaji i strašna vremna koji su bacili senku na odnose Poljaka i Ukrajinaca. Treba da dodjemo do istine ali tako da izgradimo most medju narodima a ne da dolivamo ulje u vatru krize“, kazao je Duda.

Poljski predsednik osudio je takodje skrnavljenje spomenika žrtvama iz vremena Drugog svetskog rata na obe strane, inače učestalo u poslednje dve godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.