najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Porošenko optimističan da će Tramp podržati sankcije Rusiji

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas da je oprezno optimističan da će administracija novoizabranog predsednika Donalda Trampa nastaviti da podržava sankcije protiv Rusije.

Porošenko je rekao na sastanku sa liderima Evropske unije u Briselu da je razgovarao sa Trampom o aneksiji Krima i konfliktu na istoku Ukrajine.

“Imao sam priliku da mu pružim veoma detaljne informacije o najnovijoj situaciji na istoku zemlje i na Krimu”, kazao je on novinarima.

Kako je naveo, Ukrajina ima jaku podršku SAD i ne očekuje nikakve promene po tom pitanju.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da je razgovarao telefonom sa novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom o situaciji u Ukrajini, navodeći da je Tramp davao “veoma uopštene” komentare.

Tusk je naveo da u razgovoru nije bilo mnogo detalja, ali da je bio “obećavajući” u odnosu na neke izjave koje je republikanac davao u predizbornoj kampanji u SAD.

Kako navodi agencija AP, članice EU zabrinuo je Trampov blagonaklon stav prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u toku predizborne kampanje.

EU je uvela niz ekonomskih sankcija Rusiju počev od jula 2014. godine. Zvaničnici u Briselu takodje su preduzeli niz diplomatskih mera za otkazivanje sastanaka na visokom nivou, kao i zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine osobama koje su povezane sa aneksijom Krima.

Neke od tih mera biće ponovo raznatrane u januaru, ali zvaničnici EU čekaju širu sliku o tome da li Tramp planira da popravi odnose sa Rusijom.

Uz podele unutar EU oko toga kako da se postupa prema Moskvi, bilo kakvo otopljavanje rusko-američkih odnosa moglo bi da ugrozi reži sankcija.

Porošenko je doputovao u Brisel kako bi lobirao da EU nastavi restriktivne mere prema Rusiji, kao i da pozove Vašington da učini isto.

Tusk je naglasio da sankcije Rusiji “ostaju povezane sa potpunom primenom mirovnog sporazuma iz Minska”. On je naveo da EU nije uverena da Putin čini dovoljno.

On je ocenio da je Ukrajina ispunila uslove za dobijanje bezviznog režima i da se nada da će EU ukinuti vize za državljane Ukrajine do kraja godine.

Dok Porošenko od visokih zvaničnika EU traži da zadrže sankcije Rusiji, Brisel od Ukrajine traži da uloži maksimalan napor u borbu protiv korupcije.

EU je za Ukrajinu odvojila skoro 3,5 milijardi evra u prethodne dve godine i pokrenula mislju da se ta bivša sovjetska republika reformiše u demokratsku zemlju.

Endemska korupcija u Ukrajini, medjutim, podriva napredak. Dva visoko pozicionirana reformska političara podnela su ostavke ovog meseca.

S druge stane, odnosi Rusije i Ukrajine su u ćorsokaku zbog ruske aneksije Krima i podrške proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike