U trendu

Porosenko se vratio u Ukrajinu, danas pred sudom

KIJEV – Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko vratio se danas u Ukrajinu kako bi se pojavio na sudu i suočio sa optužbama za izdaju, za koje tvrdi da su politički motivisane.

Na kijevskom aerodromu, gde je jutros stigao letom iz Varšave, Porošenka je dočekalo nekoliko hiljada pristalica, od kojih su neki nosili transparente sa natpisima “Treba nam demokratija” i “Stop represiji”, prenosi agencija AP.

Očekuje se da će Porošenko sa aerodroma krenuti pravo na sud, koji će odlučiti da li da mu odredi pritvor do istrage i suđenja.

Tužilac je naveo da je Porošenko, vlasnik imperije konditorskih proizvoda “Rošen” i jedan od najbogatijih ukrajinskih biznismena, bio umešan u prodaju velikih količina uglja, što je pomoglo finansiranju separatista u istočnoj Ukrajini 2014/15. godine, navodi američka agencija.

Porošenkova imovina je zamrznuta u okviru istrage o optužbama za veleizdaju, a bivšem predsedniku Ukrajine preti kazna do 15 godina zatvora ako bude osuđen.

Porošenko, međutim, insistira da je nevin i optužuje svog naslednika, predsednika Volodimira Zelenskog, da pokušava da ga politički diskredituje kako bi skrenuo pažnju sa aktuelnih problema Ukrajine, uključujući ekonomske probleme i sve veći broj smrtnih slučajeva od kovida-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar