U trendu

Portparol EU: Vreme da Moskva čuje glas većine sveta

BRISEL – Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen i sef dilomatije EU, Žosep Borelj danas će se u Kijevu sastati sa predsednikom Ukrajine Volodomirom Zelenskim i drugim ukrajinskim političkim liderima, a u Briselu navode da se iz ”bezbednosnih razloga” detalji posete neće objavljivati.

Portparol EU Petar Stano kaže da će Fon der Lajen i Borelj u Kijevu razgovarati o nastavku EU pomoći Ukrajini i dodaje da je EU nastavila svoj angažman na podršci Kijevu i kroz uvođenje novog paketa sankcija Rusiji, ali kroz sve veći međunarodni pritisak i izolaciju Moskve.

On navodi da je Generalna skupština UN jasnom većinom usvojila odluku da suspenduje prava Ruske Federacije u UN Savetu za ljudska prava zbog zabrinutosti i infromacija o „užasnim i sistemaskim kršenjima međuanoridnog humanitarnog prava od strane ruskih okupacionih snaga“.

”To je tek drugi put od uspostavljanja UN Saveta za ljudska prava da se nekome suspenduje članstvo što pokazuje jasnu odlučnost međunarodne zajednice da Rusija odgovara za sve preršaje nad narodom Ukrajine.

Vreme je da ruske vlasti čuju glas velike većine zemalja širom sveta i pozive UN Generalne skupštine. Rusija mora odmah da prekine nerazumnno krvoporliće i razaranje koje je nametnula ukrajinskom narodu”, poručio je Stano sa konferencije za medije u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.