Portparol Mišela: EU sutra o mogućim sankcijama Belorusiji

BRISEL – Lideri zemalja članica Evropske unije razgovaraće o „mogućim sankcijama“ Belorusiji na sutrašnjem samitu u Briselu, saopštio je danas portparol predsednika Evropskog saveta Šarl Mišela, Barend Lejts.

„Ovom prilikom razgovaraće se o posledicama i mogućim sankcijama“, naveo je Lejts na Tviteru.

Pretodno je Mišel najavio da će lideri EU sutra razgovarati o prinudnom sletanju u Minsk aviona kompanije „Rajaner“, koji je leteo od Grčke do Litvanije.

Mišel je upozorio da incident neće proći bez posledica i pozvao beloruske vlasti da odmah puste pritvorenog putnika, opozicionara Romana Protaševiča, i da mu se odmah potpuno garantuju sva građanska prava.

EU je već uvela tri rudne sankcija Belorusiji, a radila je na četvrtom krugu mera usmerenih protiv visoko pozicioniranih beloruskih zvaničnika, u znak odgovora na sporne predsedničke izbore, koji su održani prošle godine, rekle su ranije neimenovane diplomate za Rojters.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ranije danas je naredio da avion „Rajanera“, u kojem se nalazio opozicioni aktivista Roman Protaševič, prinudno sleti u Minsk zbog dojave o bombi, koja se ispostavila kao lažna.

Po sletanju u Belorusiju, beloruske vlasti su privele Protaševiča, a Lukašenkov potez je naišao na oštre reakcije EU, Velike Britanije i NATO.

Kompanija „Rajaner“ saopštila je da ništa sumnjivo ni potencijalno opasno nije pronađeno u avionu koji je beloruska kontrola leta pozvala da prinudno sleti na aerodrom u Minsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.