U trendu

Portparolka: američka strana meša ispravno sa pogrešnim u vezi sa Tajvanom

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing kritikovala je u četvrtak izjave neimenovanog predstavnika američkog Stejt departmenta na temu Tajvana, rekavši da one odražavaju tipičnu aroganciju i hegemonizam SAD, prenosi Sinhua.

Prema pisanju medija, pomenuti američki zvaničnik rekao je da Kina koristi posetu predsedavajuće donjeg doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu da promeni status kvo u Tajvanskom moreuzu.

Američki zvaničnik je crno nazivao belim i ponašao se kao „lopov koji viče ’drž’te lopova’“, rekla je Hua postavivši nekoliko pitanja američkoj strani.

Prvo, šta je status kvo kod tajvanskog pitanja, rekla je Hua dodajući da je kristalno jasno da obe strane Tajvanskog moreuza pripadaju jednoj istoj Kini i da je Tajvan deo teritorije Kine.

Iako su dve strane dugo politički suprotstavljene, suverenitet i teritorijalni integritet Kine nikada nisu bili podeljeni. To je pravi status kvo tajvanskog pitanja, rekla je Hua.

Pitanje je i ko izaziva krizu u Tajvanskom moreuzu. Hua je rekla da su Sjedinjene Države skovale zaveru sa separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana da provociraju Kinu i da je to temeljni razlog za tenzije u Tajvanskom moreuzu, prenosi Sinhua.

Tajvanska Demokratska napredna stranka je prethodnih godina napustila Konsenzus iz 1992. koji utvrđuje princip jedne Kine i obratila se SAD za podršku u traženju nezavisnosti Tajvana. U međuvremenu je američka strana, pokušavajući da ostvari svoj strateški cilj suzbijanja razvoja Kine, neprekidno izvrtala, zamagljivala i podrivala princip jedne Kine, pojačala svoje razmene sa Tajvanom i intenzivirala prodaju oružja Tajvanu, dodaje agencija.

Hua je rekla da poseta Pelosi Tajvanu predstavlja ozbiljno kršenje obaveza koje je američka
vlada preuzela prema Kini u vezi sa tajvanskim pitanjem i osnovnih normi međunarodnih
odnosa, kao i narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine.

„Ko je odgovoran za tenzije u Tajvanskom moreuzu?“, upitala je Hua. Po njenim rečima, Kina je stalno iznova isticala ozbiljnost posete Pelosi Tajvanu i jasno dala do znanja da SAD moraju da preuzmu punu odgovornost za sve eventualne posledice.

Hua je takođe rekla da je američka strana prva provocirala, dok je Kina bila primorana da deluje u samoodbrani. Kineska vlada ima puno pravo da uradi sve što je neophodno kako bi čvrsto odbranila suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

Pitanje je i ko menja status kvo u vezi sa pitanjem Tajvana, navela je Hua i dodala da pogrešni koraci koje su SAD načinile pre 25 godina ne predstavljaju presedan za odbranu posete Pelosi, a još manje bi trebalo da služe kao izgovor za SAD da ponavljaju svoju grešku na pitanju Tajvana.

Kina neće dozvoliti Sjedinjenim Državama da i dalje postepeno urušavaju, zamagljuju i
podrivaju princip jedne Kine i nikada neće dopustiti američkoj strani da postepeno izmeni status kvo u Tajvanskom moreuzu iz bilo kog razloga ili sa bilo kakvim opravdanjem.

Za trenutne tenzije u Tajvanskom moreuzu, koje su posledica posete Pelosi Tajvanu, u
potpunosti su odgovorne SAD, rekla je portparolka, dodavši da ako američka strana zaista želi da održi mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, najvažnije je da se striktno pridržava principa jedne Kine i tri zajednička saopštenja Kine i SAD, i rečima i delima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.