U trendu

Portreti Makrona uskoro u zgradama opština sa više od 1.500 stanovnika

U zgradama opština širom Francuske uskoro će biti obaveza da se vijore zastave Francuske i Evropske unije, dok u zgradama opština sa više od 1.500 stanovnika obavezan je i portret predsednika države Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), prenela je danas francuska onlajn televizija BFMTV.

Odluku je doneo donji dom parlamenta koji je sa 130 glasova i 109 protiv glasao za predlog zakona vladajuće koalicije Renesansa o obaveznom isticanju francuske i zastave EU na ulazu u opštinske zgrade.

Parlamentarna komisija je prošle nedelje odbila taj predlog zbog kritika političara desnice i levice.

Tekst je potom izmenjen prihvaćenim amandmanom socijalista prema kojem se obavezno isticanje ograničava i ne odnosi se na opštine sa manje od 1.500 stanovnika.

Još dva amandmana su prihvaćena, a odnose se na isticanje francuske devize Sloboda, Jednakost i Bratstvo (Liberté, Egalité, Fraternité) ili deklaracije o ljudskim pravima.

Tekst treba još da usvoji gornji dom parlamenta – Senat.

Levica i radikalna levica su kritikovale tekst smatrajući da je to „pokušaj diverzije“ da bi se skrenula pažnja od zakona o penzionoj reformi.

Desnica i ekolozi koji su privrženiji EU su bili manje kritični, dok su neki ocenili da postavljanje Makronovog portreta predstavlja „kult šefa države“.

Ekstremna desnica se sa svoje strane usprotivila zastavi EU ocenjujući da u Francuskoj postoje samo tri boje kojima se građani klanjaju – a to su plava, bela i crvena, boje francuske zastave.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar