U trendu

Portugal istražuje nadzorne kamere koje je postavila ambasada Kine

LISABON – Portugalske vlasti istražuju da li su legalne kamere za nadzor, koje su postavljene oko kineske ambasade u Lisabonu, nakon što je lokalno stanovništvo izrazilo zabrinutost.

Tri velike nadzorne kamere koje pokrivaju 360 stepeni, postavljene su oko ambasade pre oko dva meseca na metalne stubove.

Postavljene su tako da jedna snima put ispred ambasade, a dve kamere su postavljene visoko, pa je lokalno stanovništvo zabrinuto da bi te kamere mogle da snimaju stambene zgrade, prenosi Rojters.

Prema portugalskom zakonu, nadzorne kamere ne smeju snimati javne puteve ili privatnu imovinu, odnosnno da mogu da snimju „samo ono što je striktno neophodno za pristup imanju“.

Kako navodi britanska novinska agencija, Kina poseduje jedan od najsofisticiranijih sistema za nadzor na svetu, a neke kineske ambasade su suočene s kritikama zbog sprovođenja prekomernog nadzora.

Britanska vlada je lane u novembru zabranila svojim kancelarijama da instaliraju Kikvižn ili druge kamere proizvođača povezanih sa državom Kinom, pravdajući tu odluku bezbednosnim rizicima, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.