U trendu

Portugal: Ministarka zdravlja podnela ostavku posle kritika

LISABON – Portugalska ministarka zdravlja Marta Temido podnela je danas ostavku nakon široko rasprostranjenih kritika njene odluke da privremeno ukine neke hitne akušerske službe, što je prouzrokovalo rizične transporte trudnica između bolnica.

Ministarstvo zdravlja je u saopštenju navelo da je Temido odlučila da podnese ostavku, jer je „shvatila da više nema uslova da ostane na funkciji“, prenosi Rojters.

Temido je podnela ostavku nekoliko sati nakon što su se pojavili izveštaji da je trudnica umrla u subotu, jer je doživela srčani udar tokom transporta kolima hitne pomoći iz lisabonske glavne bolnice Santa Marija, koja nije imala slobodnih mesta, u drugu bolnicu u prestonici, navodi britanska agencija.

U izjavi premijer Antonio Kosta saopštio je da je prihvatio ministarkinu ostavku i zahvalio Temido na doprinosu u radu vlade, a posebno je istakao njeno organizovanje uspešne kampanje imunizacije protiv kovid-19.

Portugalska vlada je donela odluku kojom se skraćuje rad nekih dežurnih akušerskih službi, posebno vikendom, pošto nekoliko bolnica nije imalo dovoljno lekara tokom letnjih odmora.

Opozicione stranke i lokalne samouprave kritikovale su ministarku zdravlja, jer je to prouzrokovalo da trudnice ponekad moraju rizično da putuju u udaljene zdravstvene ustanove, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.