U trendu

Portugal se bori s nekoliko šumskih požara u oblastima gde je vanredno stanje zbog vrućina

Oko 1.500 vatrogasaca pokušavaju i danas da ugase tri požara koji besne poslednjih nekoliko dana u centralnom i severnom delu Portugala, oblastima gde je vlada ranije proglasila vanrednu situaciju zbog vrućina.

„Požar je stigao na 50 metara od poslednje kuće u selu… a iznad je sve izgorelo“, rekla je meštanka sela u opštini Urem u centru zemlje.

Ona je juče evakuisana a jutros je mogla da se vrati u svoje mesto i s olakšanjem je videla da nijedna kuća nije izgorela.

Za gašenje požara koji je izbio u četvrtak danas je angažovano više od 700 vojnika, a on je izgoreo najmanje 1.500 hektara vegetacije i ipak je uništio najmanje dve kuće, prema navodima pripadnika civilne zaštite.

U požarima koji su zahvatili zemlju poslednjih dana povredjeno je najmanje 12 vatrogasaca i oko 20 meštana, ali većina je zbrinuta na licu mesta zbog ispoljenih simptoma udisanja dima i izmorenosti.

Za drugi požar koji je nedaleko odatle izbio u petak u opštini Pombal, mobilisano je 450 vatrogasaca.

Požar koji je izbio u četvrtak u mestu Karaseda de Ansies, u severoistočnoj oblasta Bragansa je još jedna tačka visokog rizika ovog vikenda, prema rečima premijera Antonia Koste, koji je otkazao odlazak u Mozambik da bi pratio situaciju.

Portugalska vlada rešila je da podigne nivo uzbune za jedan stepen – na vanrednu situaciju od ponedeljka do petka iduće nedelje, i zatražila je od Evropske unije da aktivira mehanizam za zajedničku civilnu zaštitu. Aktiviranjem mehanizma obezbedila je slanje dva aviona za gašenje požara stacioniranih u Španiji.

Portugalski ministar unutrašnjih poslova Žoze Luis Karneiro ukazao je da temperature mogu da dostignu do 45 stepeni Celzijusa, i da je ta zemlja suočena sa najvećim opasnostima od požara još od junu i oktobra 2017, kada je stradalo više od 100 ljudi.

Sadašnja vrućina pogadja zemlju čijih je 28,4 odsto teritorije bilo u situaciji ekstremne suše krajem juna, u odnosu na 1,4 odsto prethodnog meseca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar