U trendu

Portugalija: Štrajk javnog sektora za povećanje plata

LISABON – U Portugaliji je danas hiljade lekara, medicinskih sestara, nastavnika i državnih službenika stupilo u štrajk zahtevajući povećanje plata zbog visoke inflacije, pošto vlada nije odgovorila na njihove zahteve.

Širom Portugalije mnoge škole i sudovi su zatvoreni, otkazani su pregledi i operacije u bolnicama, a komunalne službe su obustavile odnošenje smeća, javio je Rojters.

Sindikat zahteva povećanje plata za 10 odsto i minimum povećanja od 100 evra mesečno za narednu godinu, dok je vlada predložila povećanje prosečne plate od 3,6 odsto.

Portugalska vlada za sledeću godinu predviđa inflaciju od četiri odsto.

Udruženi Sindikati javne uprave, koji predstavljaju gotovo polovinu od 730.000 državnih službenika u Portugaliji i koji je pozvao na jednodnevni štrajk, očekivao je veliki odziv, ali nije odmah mogao da saopšti koliko je tačno ljudi stupilo u štrajk, prenela je britanska agencija.

Svi radnici ove godine su već izgubili jednomesečnu platu zbog inflacije, rekao je novinarima koordinator sindikata.

Portugalska vlada, glavna poslovna udruženja i drugi po veličini sindikat u zemlji GUT postigli su u oktobru dogovor o povećanju plata radnika u privatnom sektoru za 5,1 odsto u narednoj godini.

U mnogim evropskim zemljama u poslednje vreme organizovani su štrajkovi zbog visokih cena energenata i rastućih troškova života, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar