U trendu

Portugalija: Veto zbog nejasnoća u zakonu o eutanaziji

LISABON – Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Souza stavio je veto na zakon koji je prošao u parlamentu, a kojim se legalizuje eutanazija, jer su, prema njegovim rečima, uslovi za dozvolu za medicinski asistiranu smrt nejasni i, moguće, isuviše radikalni.

Poslanici mogu da nadglasaju predsednički veto ili da isprave sporne klauzile, ali će imati vremena za debatu o ovom pitanju do izbora zakazanih za 30. januar, preneo je „Politiko“.

„Ovaj zakon, u jednoj klauzuli, navodi da dozvola za predviđenu smrt treba da ima u sebi ‘fatalnu bolest’, ali se onda širi na ‘neizlečivu bolest’, čak iako nije fatalna, već samo ‘ozbiljna’, u drugoj klauzuli“, poručio je De Souza.

On je postavio pitanje da li zakon, ukoliko se eutanazija legalizuje za bolest koja nije fatalna, predstavlja stav koji je radikalniji i drastičniji u odnosu na dominantan stav portugalskog društva.

Parlament je 5. novembra izglasao taj zakon, sa 138 glasova za i 84 protiv, čime bi se Portugalija pridružila pojedinim zemljama koje su legalizovale eutanaziju, uključujući i Španiju, koja je uvela sličan zakon u junu.

Predsednikov potez je izazvao gnev kod poslanika koji su podržali zakon. Ovo je drugi put da je De Souza blokirao pokušaje parlamenta da se legalizuje eutanazija, dodaje „Politiko“.

Eutanazija može biti nevoljna, dok je medicinski potpomognuto samoubistvo uvek voljno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar