U trendu

Poruka: Složo ćemo braniti institucije, istinu i slobodu

BANJALUKA – Veliki narodni skup na banjalučkom Trgu Krajina pod sloganom „Sloboda“ završen je porukom da će građani i borci složno braniti istinu, institucije i slobodu Republiku Srpsku, otadžbinu srpskog naroda.

Skup je organizovala Boračka organizacija RS (BORS) protiv nametanja odluka međunarodne zajednice i otimanja imovine Republike Srpske.

Poručeno je i da je slika stvorena u svetskoj javnosti nedorečena i nepravedna, te da se zbog nje u Srpskoj oseća bes i ljutnja jer su Srbi narod kojeg najviše boli nepravda.

Takva slika, poručili su, kreirana od istih pre 30 godina, opstaje i danas.

Poruka je i da međunarodna zajednica ne dira institucije Republike Srpske.

Skup je okupio, prema poslednjim procenama, više od 20.000 građana, koji su u glas potvrdili da nisu naterani, već da su na Trg Krajina došli dobrovoljno.

„Svi znamo da nismo naterani da ovde dođemo, ovde smo jer branimo samo ono što volimo, a to je Republika Srpska, rekao je na narodnom skupu „Sloboda“ profesor Radomir Lukić.

Ratni komandant „Vukova sa Drine“ Milan Jolović je poručio da je međunarodna zajednica otimanjem imovine i zemljišta Republici Srpskoj prešla „crvenu liniju“, i to vodi destabilizaciji celog regiona, ne samo BiH.

„Borci su stvorili Republiku Srpsku u krvi, a mi je moramo čuvati i ostaviti našim pokolenjima“, poručio je predsednik Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Republike Srpske Marko Milošević.

Skup „Sloboda“ poče intoniranjem himne Republike Srpske „Moja Republika“ i himne Srbije „Bože pravde“.

Slobodan Brdar, inicijator ovog skupa i predsednik BORS-a Prijedora je poručio da penzioneri Srpske osuđuju napade na instotucije Republike Srpske.

„Miloradu Dodiku se preti smrću i uvode sankcije od stranih neprijateljia i srbomrzaca zbog borbe za život i pravo postojanja srpskog naroda. Željki Cvijanović se uvode sankcije, a ona poziva na dijalog za prevazilaženje poteškoća. Radovan Višoković, predsednik Vlade RS, ostvaruje značajne rezultate za građane RS“, rekao je Brdar.

On je pozvao sve građane da odbace sve pretnje, nametnuta rešenjna i spreče otimanje imovine RS i sve ono što nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, Ustavom RS i BiH.

Neki od učesnika skupa „Sloboda“ nosili su zastave i transparente, a orile su se i patriotske pesme.

Skupu su prisustvovali zvaničnici, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i drugi.

Skupu nisu prisustvovali predstavnici opozicionih stranaka, ni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Skup je prenosila RTRS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.