U trendu

Poruke podrške Rusiji od NATO i evropskih zvaničnika

Zvaničnici EU i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uputili su izraze saučešća i poruke podrške ruskom narodu nakon današnje eksplozije u jednom od vagona u metrou u Sankt Peterburgu, u kojoj je, prema najnovnijim informacijama Nacionalnog komiteta za borbu protiv terorizma, poginulo devet i ranjeno 20 osoba.

Stoltenberg je na svom nalogu na Tviteru izrazio „najdublje saučešće onima koji su pogodijeni eksplozijom u metrou u Sankt Peterburgu, njihovim voljenima i ruskom narodu“.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson naveo je da je „užasnut“ vestima o eksploziji u Sankt Peterburgu.

„Moje saučešće žrtvama i njihovim porodicama“, poručio je Džonson na Tviteru.

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc ocenio je da su „strašne vesti stigle iz Sankt Peterburga“ i uputio „iskreno saučešće“ porodicama žrtava „napada u metrou“.

„Moramo da zbijemo redove u borbi protiv terorizma“, poručio je Kurc na Tviteru.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ranije je rekla je da su misli svih ministara spoljnih poslova EU sa narodom Rusije.

„Pratimo vesti iz Sankt Peterburga, zajedno sa svim ministrima spoljnih poslova EU. Naše misli su sa svim narodom Rusije“, navela je Mogerini na svom nalogu na Tviteru.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak istakao je na Tviteru da je „šokiran“ time što je deset osoba ubijeno, a više desetina ranjeno u metrou u eksploziji u Sankt Peterburgu.

„Moramo da se borimo protiv terorizma gde god diže svoju ružnu glavu!“, poručio je Lajčak.

Na toj društvenoj mreži se oglasio i Štefan Zajbert, portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, ocenivši da je „jeziva vest“ stigla iz Sankt Peterburga i poručivsi da su misli Nemaca sa porodicama nastradalih.

Ambasada SAD u Moskvi uputila je ranije saučešće porodicama i prijateljima poginulih u eksploziji, ojavila je portparolka ambasade SAD u Rusiji Marija Olson, prenosi TAS S.

„Šokirani smo i tužni zbog eksplozija u Sankt Peterburgu i smrti i povreda koje su one izazvale. Naša srca su sa žrtvama i porodicama“, napisala je Olsonova na Tviteru

Predstavnik ruskog Državnog tužilaštva Aleksandar Kurenoj okarakterisao je u izjavi za TV „Rusija 24“ eksploziju kao teroristički napad, prenosi Lenta.ru.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je ranije danas da se razmatraju sve opcije, uključujući i terorizam.

Eksplozija se dogodila u vozu koji se kretao između dve metro stanice u Sankt Peterbugru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.