U trendu

Poruke solidarnosti i podrške za Britaniju iz sveta

Evropski lideri izrazili su podršku i solidardnost sa Velikom Britanijom, nakon dva napada ispred britanskog parlamenta, a bivši britanski premijer Dejvid Kameron poručio je da nikada neće pobediti oni koji „varvaskim metodama“ pokušavaju da napadnu demokratiju te zemlje.

„Moje misli su sa porodicama povređenih i ubijenih. Oni koji pokušavaju da napadnu našu demokratiju tim varvarskim metodama nikada neće pobediti“, naveo je Kameron na svom nalogu na Tviteru.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na svom nalogu na Tviteru napisao je da su njegove misli sa žrtvama napada u Vestministeru.

„Evropa stoji čvrsto sa Velikom Britanijom protiv terorizma i spremna je da pomogne“, poručio je Tusk.

Nemačka kancelarka Angela Merkel navela je u saopštenju da je s tugom primila vest o današnjem incidentu u Londonu i poručila

da su njene misli sa njenim „britanskim prijateljima i svim građanima Londona“, naročito onima koji su povređeni tom prilikom.

„Želim da kažem u ime Nemačke i njenih građana: stojimo črvsto i odlučno na strani Velike Britanije u borbi protiv svih oblika terorizma“, poručila je Merkel.

Oglasio se i francuski predsednik Fransoa Oland, koji je izrazio zabrinutost zbog terorističkih napada, preneo je AP.

„Francuska, koja je bila meta teških napada u poslednje vreme, zna da britanski narod danas pati“, rekao je Oland novinarima tokom posete francuskom gradu Vilpentu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Matijas Fekl ocenio je da je napadnuta demokratija na visokom nivou i poručio da je Francuska spremna da pomogne.

„Svi smo žrtve napada u Londonu. Veoma sam emotivna danas. Nemam dovoljno reči da izrazim šta osećam“, navela je portparolka Evropske komisije Mina Andreeva na svojoj stranici na Tviteru.

Američki predsednik Donald Tramp razgovarao je danas telefonom sa britanskom premijerkom Terezom Mej o događajima u centru Londona, koji britanska policija tretira kao „teroristički incident“.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je osudio napad ispred britanskog parlamenta i izrazio saučešće porodicama nastradalih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar