U trendu

Poslalate pozivnice liderima Evrope za drugi samit EPZ u Moldaviji

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Moldavije Maja Sandu, uputili su liderima evropskih zemalja, uključujući Srbiju, pozivnice za drugi sastanak Evropske političke zajednice (EPZ), koji je zakazan za 1. jun u Moldaviji.

Kako je obavestio je portparol Saveta EU Barend Lejts, sastanak će okupiti lidere evropskih zemalja na ravnopravnoj osnovi i u duhu jedinstva.

Na sastanak su pozvani lideri Albanije, Austrije, Jermenije, Azerbejdžana, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Gruzije, Nemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Italije, Letonije, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, Malte, Moldavije, Crne Gore, Holandije, Severne Makedonije, Norveške, Poljske, Portugalije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Švajcarske, Turske, Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva, Monaka, Andore, San Marina.

Na samitu će učestovovati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. I premijer prištinskih privremenih institucija je pozvan na učestvuje na sastanku.

Ove godine spisku su dodate još tri zemlje, a to su Andora, Monako i San Marino.

Evropska politička zajednica ima za cilj podsticanje političkog dijaloga i saradnje radi rešavanja pitanja od zajedničkog interesa kako bi se ojačala bezbednost, stabilnost i prosperitet evropskog kontinenta i predstavlja platformu za političku koordinaciju evropskih zemalja širom kontinenta, piše u poruci koju je Lejts poslao novinarima u Briselu.

Portparol precizira da lideri neće izdati zvaničnu izjavu posle sastanka.

Poznato je da će susret početi plenarnom sesijom, nakon čega će uslediti tematski okrugli stolovi i prilike za bilateralne sastanke, a za kraj je predviđena radna večera.

Prvi sastanak Evropske političke zajednice je održan 6. oktobra prošle godine u Pragu sa 44 šefa evropskih država i vlada. Prvi samit se fokusirao na pitanja mira i energetske krize.

Savet Unije informiše da će treći sastanak biti održan u Španiji a četvrti u Velikoj Britaniji.

Ideja za ovaj panevropski politički projekat je došla od francuskog predsednika Emanuelaa Makrona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.