U trendu

Poslanica OVP Kugler preuzela grupu prijateljstva sa Srbijom

BEČ – Poslanica iz redova Narodne partije Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, Gudrun Kugler, preuzela je mesto predsednice bilateralne parlamentarne grupe prijateljstva Austrije sa Srbijom.

Kugler je do sada predvodila grupu prijateljstva Austrije sa Južnim Kavkazom.

„Preuzimanjem grupe prijateljstva sa Srbijom dobila sam novu dužnost koja mi omogućava da se bavim jednom zemljom sa kojom sam snažno povezana“, istakla je Kugler za Tanjug.

Sa Srbijom austrijsku poslanicu vežu pre svega tesni odnosi sa srpskom zajednicom u Austriji.

Na njen poziv je, na primer, vladika austrijsko-švajcarski Andrej već više puta bio gost parlamenta, gde je imao prilike da razgovara sa visokim političarima Austrije.

Takođe je Kugler i česti gost manifestacija srpskih udruženja i podržava srpski kulturni život u Austriji.

„Moja želja je da, predsedavanjem parlamentarne grupe prijateljstva, produbim kako bilateralne odnose između Austrije i Srbije na parlamentarnom nivou, tako i da budem osoba za kontakt za sve pripadnike srpske zajednice u Austriji“, poručila je ona.

„Mi smo centralna Evropa, a bez Balkana evropski proces ujedinjenja nije potpun. Austriju i Srbiju povezuje mnogo toga i moramo tesno sarađivati“, podvlači Kugler u izjavi za Tanjug.

Pored predsednice grupe prijateljstva sa Srbijom poslanica Kugler je u poslaničkom klubu OVP zadužena za ljudska prava i proterana lica.

Ona je i šef odbora OVP u 22.bečkom okrugu, te je zadužena i za 21.okrug.

U Parlamentarnoj skupštini OEBS-a je Kugler zamenica predsedavajućeg Ad hok komiteta za migraciju, kao i izvestilac Opšteg odbora za privredu, nauku, tehnologiju i ekologiju.

Kao pravnica po struci i master teologije poznata je i po svom angažovanju u oblasti socijalnih pitanja i zaštite ljudskih prava.

Pre poslaničkog mandata u austrijskoj skupštini, u koju je ušla 2017.na osnovu izvanrednog izbornog rezultata, ona je bila poslanica u pokrajinskoj skupštini Beča.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.