U trendu

Poslanici francuskog parlamenta zabranjen ulazak u Tursku

Poslanica Zelenih u francuskom parlamentu Sandra Regol osudila je danas odbijanje turskih vlasti da je puste da uđe u Tursku, gde je trebalo da prati izbore.

Sandra Regol koju je u Tursku pozvala levičarska prokurdska stranka HDP, rekla je Frans presu da ju je turska granična policija vratila po dolasku na aerodrom u Istanbulu u petak posle podne.

„Tada sam obaveštena o zabrani pristupa teritoriji. Zadržana sam preko noći na licu mesta, vraćena sam prvim avionom, posle 14 sati“, napisala je poslanica na Tviteru.

Ona je rekla da do dolaska na aerodrom nije imala informacije o zabrani, kao ni francuske vlasti koje su tokom njenog boravka na aerodromu tražile diplomatsko rešenje.

Sandra Regol je izrazila zabrinutost, jer joj je usmeno rečeno da je ta zabrana trajna.

„Niko mi nije objasnio razlog zabrane. Turske vlasti me nisu nikada uhapsile ni optužile niti sam bila krivično gonjenja“, rekla je ona i dodala da je bila u Turskoj na izborima pre pet godina i da tada nije imala nikakvih problema.

Parlamentarna skupština Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u ponedeljak je osudila odbijanje Turske da akredituje dva skandinavska poslanika. Trebalo je da posmatraju predsedničke izbore.

U Turskoj će sutra biti održani predsednički i parlamentarni izbori. Očekuje se neizvestan rezultat na predsedničkim izborima, na kojima je glavni protivnik sadašnjem predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu kandidat saveza opozicionih stranaka Kemal Kiličdaroglu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.