U trendu

Poslanici vladajućeg Fidesa u Mađarskoj glasaće za prstup Finske u NATO

BUDIMPEŠTA – Većinski blok vladajuće stranke Mađarske Fides podržaće kandidaturu Finske za članstvo u NATO-u, kada mađarski parlament bude o tome glasao 27. marta, preneo je danas Rojters.

Predsednik poslaničke grupe Fides-a u parlamentu Mate Kočiš je na Fejsbuku naveo da će se Fides o članstvu Švedske izjasniti „kasnije“, ali nije precizirao kada.

On je to objavio u istom danu kada je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da će Turska započeti proces ratifikacije kandidature Finske za članstvo u NATO-u, pošto je Finska preduzela konkretne korake da ispuni svoja obećanja.

Švedska i Finska su formalno podnele zahtev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine, napuštajući decenije vojne neutralnosti, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Turska je, međutim, iznela prigovore, optužujući ove dve države da tolerišu, pa čak i podržavaju terorističke organizacije, uključujući kurdsku PKK i FETO, grupu koja, kako navodi Anadolija, stoji iza pokušaja puča u Turskoj u julu 2016. godine.

Erdogan je dodao da će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom o pitanjima vezanim za terorizam.

Rojters podseća da su Švedska i Finska prošle godine podnele zahtev za članstvo u Alijansi nakon što su ruske snage napale Ukrajinu.

Svih 30 članica NATO-a mora da ratifikuje aplikacije, a Mađarska i Turska to do sada nisu učinile.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.