U trendu

Poslanik konzervativaca optužio britansku vladu da ucenjuje Džonsonove protivnike

Poslanik vladajućih britanskih konzervativaca Vilijam Reg (William Wragg) optužio je danas vladu da ucenjuje i zastrašuje protivnike premijera Borisa Džonsona, koji je pod pritiskom dela partijskih kolega da podnese ostavku zbog niza kršenja antikovid mera.

Reg je rekao da su poslanici koji pozivaju na smenjivanje Džonsona sa čela vlade i Konzervativne stranke suočeni sa zastrašivanjem i pozvao ih da se obrate policiji.

On je optužio Džonsonove saradnike, ministre u vladi i druge, da „podstiču objavljivanje priča u medijima sa ciljem blaćenja onih za koje sumnjaju da nemaju poverenja u premijera“.

Poslanicima koji su se pobunili protiv Džonsona zaprećeno je uskraćivanjem javnog finansiranja izbornih jedinica koje oni predstavljaju u parlamentu, naveo je Reg.

Reg je kazao da takvi postupci deluju kao ucena i dodao da savetuje kolege da ih prijave predsedavajućem donjeg doma parlamenta i komesaru londonske policije.

Džonson, koji je krajem 2019. doveo stranku do najubedljivije pobede na izborima u poslednjih 40 godina, odbacio je Regove navode, rekavši da „nije video nikakve dokaze u prilog bilo koje od tih tvrdnji“, ali je dodao da će ih proveriti.

Regove tvrdnje dolaze u trenutku previranja unutar Konzervativne stranke oko Džonsonove budućnosti. On je jedan od nekoliko desetina poslanika konzervativaca koji zahtevaju glasanje o poverenju Džonsonu.

Poslanici su se pobunili protiv Džonsona nakon što je javnost nedavno saznala da su Džonson i njegovi saradnici prisustvovali žurkama u vreme strogih ograničenja koje je vlada uvela radi suzbijanja korona virusa.

Pravila Konzervativne stranke nalažu da glasanje o poverenju lideru stranke može da bude inicirano ako takav zahtev potpiše 15 odsto njenih poslanika u donjem domu, odnosno njih 54.

Ako Džonson izgubi eventualno glasanje o poverenju, o čemu bi se izjašnjavalo 359 poslanika Konzervativne stranke, on više ne bi bio na čelu partije. Usledio bi proces nadmetanja kandidata za novog lidera stranke, a pobednik bi automatski bio i novi premijer.

U slučaju da većina konzervativnih poslanika podrži Džonsona, novo glasanje o poverenju ne bi moglo da bude održano u narednih godinu dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.