U trendu

Posle Bregzita nema povratka nazad

Izlazak Velike Britanije iz EU biće konačan i posle njega nema povratka nazad, upozorio je danas šef britanske diplomatije Filip Hamond.

„Kada jednom donesemo takvu odluku, neće biti povratka nazad. Velika Britanija nikada više neće moći da se vrati u EU, osim pod uslovima koji su neprihvatljivi, kao što je obaveza priključenja evrozoni i primene Šengenskog sporazuma“, rekao je Hamond uoči samita ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

On je ocenio da je bitka pred referendum bila „veoma tesna“ i ponovio da je za Veliku Britaniju najbolje da ostane u Uniji, što je pre nekoliko meseci rekao i premijer Dejvid Kameron.

Hamond je dodao da će svojim evropskim kolegama poručiti da britanska vlada u slučaju ostanka očekuje brzo i potpuno sprovodjenje „bolnih“ reformi unutar EU.

Sa druge strane, šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero rekao je da su „oči svih Evropljana uprte u britanski narod“, koji će se u četvrtak na referendumu izjasniti o članstvu svoje zemlje u EU.

„Odluka koju će Britanci doneti važna je za njih i za celu Evropu, i to treba da imaju na umu kada budu glasali“, zaključio je Ero.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.