U trendu

Posle selfija sa Angelom Merkel tužio „Fejsbuk”

I posle godinu i po dana njegov selfi sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel ponekad osvane u nemačkim i međunarodnim medijima kao ilustracija za njenu politiku „otvorenih vrata” za izbeglice. Sirijac Anas Modamani je, međutim, ponovo postao aktuelan jer je prvi u Nemačkoj uradio nešto što inače minulih meseci uveliko najavljuju mnogi nemački političari – tužio je kompaniju „Fejsbuk” zbog širenja govora mržnje i lažnih vesti.

Kada je 2015. Merkelova posetila centar za prihvat izbeglice u Berlinu, tada devetnaestogodišnji Modamani je iskoristio priliku da se slika sa kancelarkom, što mu je brzo donelo popriličnu popularnost, dok su ga brojni nemački mediji kasnije intervjuisali i pratili kako je selfi sa kancelarkom pozitivno uticao na njegovu izbegličku sudbinu.

Međutim, nije sve bilo tako pozitivno, budući da njegov bavarski advokat Čan Jo Jun kaže da kad god se desi neki incident u koji su bile uključene izbeglice njegova slika sa Merkelovom je korišćena kao ilustracija za kancelarkin „model” izbeglice, dok su „krivična dela pripisivana njemu”. Štaviše, nedavno je objavljena njegova fotografija sa lažnim tvrdnjama kako je on deo grupe koja je u decembru pokušala da zapali beskućnika koji je spavao u berlinskom metrou. Ova lažna informacija je na „Fejsbuku” podeljena 500 puta, dok je ranije prošle godine objavljena lažna vest kako je Modamani u vezi sa martovskim terorističkim napadima u Briselu i da se samo pravi da je izbeglica, pa su neki sajtovi čak tvrdili kako je Merkelova napravila „selfi sa teroristom”.

U pokušaju da se odbrani od govora mržnje i lažnih vesti, Modamani je pred sudom u bavarskom gradu Vircburgu tužio „Fejsbuk” jer ne sprečava da se njegova fotografija i dalje širi uz tvrdnju da je terorista ili beskrupulozni kriminalac.

„’Fejsbuk’ je neuobičajeno komplikovan u pogledu poštovanja nemačkih zakona”, saopštio je Jun, advokat specijalizovan za IT pravo, koji je minulih meseci podneo nekoliko prijava protiv „Fejsbuka”, među kojima je i zahtev da se ova društvena mreža povinuje nemačkim zakonima o govoru mržnje. „Klevete i uvrede su protivne nemačkom zakonu, ali nisu protivne standardima ’Fejsbukove’ zajednice. Anas Modamani sada se bori za svoje lično pravo da nijedna osoba ne sme da ga kleveće ili optuži za zločine.”

Sud će 6. februara održati javno ročište na kojem će odlučiti da li da donese privremenu meru protiv „Fejsbuka” do donošenja konačne odluke, što će biti prvi put da kompanija, koja upravlja popularnom društvenom mrežom, dođe pred neki nemački sud zbog širenja više objava sa lažnim vestima.

U slučaju da „Fejsbuk” odbije da zaustavi širenje lažnih vesti o njegovom klijentu, Jun traži od američke kompanije odštetu od 250.000 evra. Ovaj advokat je istakao i da je vreme da se prekine igra „mačke i miša”, koja se tiče toga da se „Fejsbuk” navodno može goniti samo u okviru sudske jurisdikcije Dablina gde je zvanično evropsko sedište ove američke kompanije.

https://twitter.com/wirereporter/status/819638394955431936

Junova advokatska kompanija tužila je takođe i jednog zvaničnika antimigrantske stranke Alternativa za Nemačku, koji je širio lažne vesti o Modamaniju. Osim toga, u novembru prošle godine Junova kancelarija je podnela krivičnu prijavu protiv „Fejsbuka” na osnovu koje su tužioci u Minhenu pokrenuli istragu protiv osnivača „Fejsbuka” Marka Zakerberga i ostalih čelnika ove kompanije zbog potencijalno nelegalnih objava na ovoj mreži. Jun je optužio čelnike ovog giganta da dozvoljavaju da objave koje sadrže rasizam, negiranje holokausta i pretnje nasiljem bez ikakvih posledica ostanu na toj društvenoj mreži. U krivičnoj prijavi Jun je naveo čitavu listu objava, koje su prijavljene kao govor mržnje ali nisu izbrisane, pri čemu je „Fejsbuk” ignorisao one koji se žale ili im poslao poruku da je sporna objava „bezazlena”.

Pitanje širenja govora mržnje i lažnih vesti na društvenim mrežama, a naročito na „Fejsbuku”, postala su goruća tema među nemačkim političarima u poslednja dva meseca. Tako su šefovi poslaničkih grupa kancelarkinih demohrišćana i vicekancelrovih socijaldemokrata, Folker Kauder i Tomas Operman, predložili da se uskoro donese zakon kojim bi se društvenim mrežama koje u roku od 24 sata ne uklone lažne vesti, govor mržnje ili ksenofobne komentare u vezi sa izbeglicama naplaćivale pojedinačne kazne do 500.000 evra.

„Fejsbuk” je u međuvremenu najavio da će uvesti instrumente za sprečavanje širenja lažnih vesti na svojoj platformi, i to tako što će uvesti mogućnost da korisnici označe članke za koje smatraju da su lažni, a koje će kompanija potom proveriti. Dok ne dođe do promene, sporni članci će se pojavljivati u nižem delu korisničkog pregleda novosti.

I dok će ovaj potez možda zadovoljiti političare, aktivisti za prava na internetu ističu da je pogrešno od privatnih profitom orijentisanih kompanija, kao što je „Fejsbuk”, praviti arbitre za istinu.

(Nenad Radičević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar