U trendu

Poslednji britanski avion za evakuaciju civila napustio Kabu

LONDON – Poslednji britanski avion za evakuaciju civila iz Avganistana napustio je Kabul, čime je okončana operacija evakuacije koja je u prethodne dve sedmice prebacila skoro 15.000 avganistanskih i britanskih državljana.

Britanske oružane snage spremaju se za odlazak i povešće mali broj avganistanskih državljana sa sobom na preostale letove ovog vikenda, izjavio je portparol ministarstva odbrane, prenosi agencija Rojters.

„Vreme je da se zatvori ova faza operacije, ali to ne znači da smo zaboravili ljude koji još uvek moraju da odu, učinićemo sve što možemo da im pomognemo“, rekao je ranije danas britanski ambasador u Avganistanu Lori Bristou.

Neki britanski vojnici već su otišli, a britanski vojno-transportni avion sa pripadnicima oružanih snaga sleteo je danas iz vazdušne baze u južnoj Engleskoj.

Ranije danas, komandant britanskih oružanih snaga general Nik Karter izjavio je da će britanske trupe danas okončati evakuaciju civila iz Avganistana.

„Približavamo se tokom današnjeg dana kraju evakuacije civila. Potom sledi i evakuacija naših trupa“, rekao je Karter za BBC.

On je priznao da britanski vojnici nisu uspeli da izvedu sve civile.

„To je bilo veoma tužno i trebalo je na licu mesta donositi neke veoma teške odluke“, rekao je britanski general.

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je u petak da Velika Britanija ulazi u poslednje sate svoje evakuacije i da će prebaciti samo ljude koji su već bili na aerodromu u Kabulu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.