U trendu

Posrednici EP: Napravljen plan za fazu konsultacija u dijalog

BRISEL – Poslanici Evropskog parlamenta i učesnici međustranačkog dijaloga sa Skupštinom Srbije – Vladimir Bilčik, Tanja Fajon i bivši poslanici Knut Flekenštajn i Eduard Kukan saopstili su danas da su završili interne pripreme za fazu konsultacija u procesu međustranačkog dijaloga.

„Za naredna dva meseca napravili smo detaljan plan, koji se sastoji od sastanaka sa šefovima poslaničkih grupa, liderima opozicije, predstavnicima Vlade i drugim relevantnim akterima u Srbiji. Cilj je konsultovanje i razmena prioriteta za dnevni red predstojeće runde međustranačkog dijaloga kao i modaliteti angažovanja“, navodi se u njihovoj zajedničkoj izjavi za medije.

Oni navode da faza konsultacija dolazi kao prirodan nastavak pokretanja druge faze međupartijskog dijaloga sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem 1. marta ove godine.

Tim evroparlamentaraca koordinisaće sa predsednikom Skupštine naredne korake neophodne za uspešan i sadržajan dijalog, navodi se u njihovoj izjavi.

Napominju da proces međupartijskog dijaloga treba gledati kao platformu za konstruktivni dijalog između političkih protivnika, jer su, kako navode, „saradnja i uzajamno poštovanje u pitanjima od nacionalnog interesa ključni za demokratiju“.

Kako se podseća, Evropski parlament je 25. marta usvojio Rezoluciju o izveštajima Komisije za Srbiju 2019-2020, koju je podržala velika većina članova Evropskog parlamenta. „Usvojenom rezolucijom, Evropski parlament pozdravlja pokretanje druge faze pod nadzorom Evropskog parlamenta i daje snažan mandat timu za sprovođenje da nastavi da radi zajedno sa Narodnom skupštinom na izgradnji konsenzusa i poverenja u političkom spektru“, navodi se u zajednickoj izjavi posrednika iz EP, saopštio je EU info centar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.