U trendu

Postignut dogovor o formiranju nemačke vlade

Konzeravtivci nemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrate postigli su jutros dogovor o formiranju vladajuće koalicije u Nemačkoj posle maratonskih noćnih pregovora, javilo je više nemačkih medija.

Televizija ARD, časopis Špigel i dnevnik Bild javili su da je postignut sporazum o koalicionoj vladi i da su poslednje nesuglasice uklonjene.

Poslednje sporne tačke odnosile su se na raspodelu ministarskih mesta, reformu zdravstva, i ugovora o radu na neodredjeno vreme.

Prethodno je nemačka agencija DPA javila da je postignut važan proboj i da su se dve strane dogovorile oko raspodele ministarstava.

Agencija DPA koja se poziva na neimenovane učesnike u pregovorima navodi da su Hrišćansko demokratska unija (CDU) Angele Merkel i sestrinska bavarska partija Hrišćansko-socijalna unija (CSU), kao i sodicijaldemokrate (SPD) napravili su proboj u raspodeli ministara.

Maratonska runda pregovora kojoj su prisustvovali nemačka kancelarka i šef Socijaldemokrata (SPD) Martin Šulc počela je u juče pre podne, i to je trebalo da bude poslednji dan pregovora dve strane započetih početkom januara.

Dogovor treba još da odobri oko 440.000 člana Socijaldemokratske partije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.