U trendu

Potpisan sporazum o dvostruko većem snabdevanju Jordana vodom iz Izraela

 Izrael i Jordan su danas potpisali sporazum da se duplira količina vode kojom jevrejska država snabdeva Jordan, susednu Hašemitsku kraljevinu, jednu od zemalja sa najvećim deficitom vode u svetu.

Ministarka energetike Izraela Karin Elharar ocenila je da je sporazum dokaz želje za dobrosusedskim odnosima.

Ona je otputovala u Jordan na ceremoniju potpisivanja, a na osnovu dogovora postignutog početkom jula Izrael će prodavati 50 miliona kubnih metara vode godišnje kraljevini, uz 55 miliona kubnih metara koje već besplatno obezbedjuje.

Izraelski direktor nevladine regionalne organizacije Ekomir Bliski istok (EcoPeace Middle East) Gideon Bromberg rekao je da je to najveća prodaja vode u istoriji izmedju dve zemlje i da je taj sporazum „odraz rastućeg razumevanja da klimatska kriza koja već teško pogadja region mora dovesti do veće saradnje“.

Jordan je suočen s ekstremnim sušama i saradnja u vodosnabdevanju s Izraelom je prethodila mirovnom sporazumu izmedju dve zemlje 1994. godine.

U Izraelu su takodje leta duga, topla i sušna, ali su nove tehnoglogije omogućile da se smanji cena prečišćavanja slane vode, pa zato ta zemlja, svetski lider u desalinizaciji, može da proda više tih resursa svom susedu, a da ne ugrozi domaću potražnju.

Izrael će snabdevati Jordan vodom iz Galilejskog jezera, kako je najavljeno.

Dogovor o tome je postignut pošto su odnosi izmedju dve zemlje zahladneli u proteklim godinama dok je na vlasti bio bivši premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Naftali Benet koji ga je nasledio u junu jačanje veza sa susednim Jordanom smatra prioritetom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.