U trendu

Potpredsednica SAD osudila ruske zločine protiv čovečnosti u Ukrajini

SAD su „zvanično utvrdile da je Rusija počinila zločine protiv čovečnosti u Ukrajini“, rekla je danas potpredsednica SAD Kamala Haris u govoru na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

To je prvi put od početka ruske invazije 24. februara 2022. da SAD zvanično navode da je Rusija u Ukrajini činila ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Kamala Haris je ponovo potvrdila da će SAD pružati podršku Ukrajini „koliko god bude potrebno“ i solidnost transatlantske veze i NATO protiv Rusije.

„Razmotrili smo dokaze, znamo pravne norme i nema nikakakve sumnje da se radi o zločinima protiv čovečnosti“, rekla je ona navodeći slučajeve pogubljenja, mučenja i silovanja od strane ruskih snaga u Ukrajini kao i prisilno premeštanje stotine hiljada ukrajinskih civila u Rusiju.

„I kažem svim onima koji su počinili te zločine i njihovim nadređenim ili saučesnicima u tim zločinima – položićete račune“, dodala je američka potpredsednica.

U odvojenom saopštenju američki šef diplomatije Entoni Blinken je dao uveravanja da se „ne radi o slučajnim ili izolovanim delovanjima“ i govori o „opštem i sistematskom napadu koji Kremlj vodi protiv civilne populacije u Ukrajini“.

On je rekao da se SAD, upotrebljavajući kvalifikaciju zločina protiv čovečnosti, obavezuju da će ti pripadnici ruskih snaga i drugi odgovorni, a još nisu identifikovani, položiti račune za svoja dela pred sudom.

„Ne može biti nekažnjivosti za te zločine“, rekao je Blinken.

Tokom ruske invazije Ukrajine SAD su dokumentovale više od 30.600 slučajeva ratnih zločina ruskih snaga, naveo je Stejt department.

Istražitelji UN su u septembru optužili Moskvu za ratne zločine „velikih razmera“ u Ukrajini, posebno mučenje i seksualno nasilje.

Kijev traži uspostavljanje specijalnog suda da sudi najvišim ruskim zvaničnicima, ali ta ideja pokreće kompleksna pitanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar