U trendu

Potpredsednica Sobranja novoosumnjičena u aferi Reketd

SKOPLJE – Afera Reket u Severnoj Makedoniji se proširuje, te su novoosumnjičeni poslanica iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza i potpredsednica makedonskog Sobranja Frosina Remenski i zamenica predsednika Međunarodnog saveza Jasna Mandić, navodi portal Plusinfo.

Prema neoficijelnim podacima Plusinfo, osumnjičeni su i otac Bojana Jovanovskog-Boki 13, Mile Jovanovski, kao i jedna asistentkinja.

U novoj istrazi, Boki 13 je osumnjičen za iznudu i pranje novca, dok su ostali četvoro za pomaganje dela iznude, dok su troje za pranje novca.

Za iznudu kao pravni subjekt se sumjiči i Međunaroni savez, na čijem je čelu bio Boki 13, dok je Remenska bila počasni predsednik tog udruženja.

Prema dokazima skopskog tužilaštva, Boki 13 je iskorišćavao dokumente saveza na osnovu kojih je obmanuo upravitelje dve građevinske kompanije.

Makedonski premijer Zoran Zaev nakon informacija da je potpredsednica Sobranja i funkcionerka vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Frosina Remenski novoosumnjičena u aferi Reket, rekao je da će ostati pri svojim stavovima, te da će je isključiti iz svih partijskih funkcija.

„Stojimo iza svojih reči i od toga nema bežanja. Kada neko lice bude osumnjičeno ili optuženo onda preuzimamo meru sankcije koja znači isključenje tog lica sve dok ne dokaže svoju nevinost“, istakao je Zaev.

U aferi Reket osumnjičena je i bivša šefica Specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji Katica Janeva koja je, prema navodima skopskog tužilaštva, zloupotrebila službeni položaj i ovlaščhenja, omogučavajući oštećenom, u ovom slučaju Jordanu Kamčevu, da bude pušten iz pritvora nakon što je platio reket od 1,5 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.